Przepisy na dania z kaszy jaglanej

Kasza jaglana nierzadko bywa nazywana królową kasz! Czym zasłużyła sobie na to zaszczytne miano?

Zawiera wiele cennych składników odżywczych! Na przykład magnez, żelazo i cynk. Jak na produkt roślinny może poszczyć się także całkiem ładną zwartością białka -> 10 – 11 g na 100 g produktu. A do tego wszystkiego jest także naturalnie bezglutenowa!

Także w kuchni kasza jaglana daje spore pole do popisu. W zależności od metody gotowania może występować na sypko, jak i rozklejona. W ten sposób możemy przygotować zdrowe dania z kaszy jaglanej np. sałatki, jak i przepisy z kaszą jaglaną na fit desery np. musy czekoladowe.

Pamiętając jednak o tym, że dieta powinna być zróżnicowana, warto poznać inne rodzaje kasz. Jedną z moich ulubionych jest kasza gryczana, która w porównaniu z kaszą jaglaną charakteryzuje się bardziej intensywnym smakiem i zawiera więcej błonnika pokarmowego (5,9 g vs. 3,4 g na 100 g produktu).

Wszystkie przepisy i smaczne inspiracje znajdziesz poniżej. Zapraszam i smacznego!

Sałatka tabbouleh z granatem i fetą (przepis)

Sałatka tabbouleh z granatem i fetą, czyli orientalne smaki w twojej kuchni Łatwe

Pomysł na smaczną, ale i sycącą sałatkę - oto on! Sałatka tabbouleh to pełnia witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika!