Babeczki marchewkowe (przepis)

Babeczki marchewkowe, czyli no need to cheat

Łatwe

  , , ,   , , , ,   , , , , , ,

Styczeń 16, 2019

Kontynuując temat noworocznych postanowień ... Zauważam, że często problematycznym tematem są słodycze.🍨🍨 Zdarza się, że na początku wprowadzania nowych (zdrowszych) zachowań żywieniowych, może Ci ich brakować. Jeśli wbrew sobie zmuszasz się do unikania słodkich przysmaków, możesz osiągnąć efekt odwrotny od oczekiwanego! 😟 Zamiast cieszyć się z rezultatów zdrowej diety, cały czas będziesz myśleć, kiedy ta dieta się w końcu skończy i będziesz znowu mogła jeść to na co masz ochotę!

Czy jest na to jakieś rozwiązanie? Są zwolennicy cheat meal i cheat day. Ja proponuję „not cheat at all”, czyli takie rozwiązania, podczas których nie musisz w ogóle oszukiwać!

Tym rozwiązaniem są zdrowe słodycze (ale te naprawdę zdrowe, nie że z olejem kokosowym czy sosami 0kcal). 😅 Dzisiaj proponuję Ci marchewkowe muffiny. Stanowią one zdrowe i wygodne rozwiązanie np. na II śniadanie lub podwieczorek. Z dodatkiem np. twarożku świetnie sprawdzą się także na ultra szybkie śniadanie.

A jeśli szukasz innych zdrowych słodyczy, wypróbuj także pieczoną owsiankę z masłem orzechowym lub krem czekoladowo - mandarynkowy!

  • Przygotowanie: 1 godz.
  • Ilość porcji: 15

Składniki

mleko sojowe/migdałowe/bez laktozy - 1 szklanka - 250ml

orzechy włoskie - 2 małe garści - 50g

marchew - 3 duże sztuki - 490g

mąka owsiana/płatki owsiane - 2,5 szklanki - 325g

ksylitol - 5 łyżek - 70g

jaja kurze - 2 sztuki - 112g

olej rzepakowy - 1 łyżeczka - 5g

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (płaska) - 4g

Sposób przygotowania:

1.Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

2.Marchewki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. (Powinnaś otrzymać około 2 - 2,5 szklanki startej marchewki.)

Marchewki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach

3.Płatki owsiane zmiel na mąkę (pomiń ten krok, jeśli jesteś szczęściarą i dysponujesz mąką owsianą).

4.Orzechy posiekaj na kawałki o mniejszej wielkości.

Orzechy posiekaj na kawałki o mniejszej wielkości

5.W dużej misce połącz: mleko, orzechy, marchew, mąkę, ksylitol, jaja i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

6.Foremki na babeczki natłuść małą ilością oleju. Możesz to zrobić pędzelkiem lub po prostu palcami. (Jeśli używasz foremek papierowych, możesz pominąć ten krok.)

7.Gotową masę wyłóż do natłuszczonych foremek i piecz ją w tem. 200 st. przez 20 minut.

Wskazówki:

*Pozostaw niewielką ilość oleju do natarcia foremek.

*Wartości odżywcze podane poniżej dotyczą jednej muffinki o wadze 60g.

  • W wersji bezglutenowej babeczek, pamiętaj, aby użyć mąki owsianej (płatków owsianych) i proszku do pieczenia z odpowiednim certyfikatem!
  • Mąkę owsianą możesz z łatwością przyrządzić w domu! Wystarczy, że płatki owsiane zmielisz w blenderze lub młynku do mielenia kawy.
  • Jeśli masz wystarczająco dużo czasu, możesz z twarożku i miodu przyrządzić piękny krem, którym należy posmarować górę babeczek. Wystarczy tylko zmieszać oba wspominane składniki i gotowe!
00:00

Wartości odżywcze

Energia143 kcal
Białko4,9 g
Tłuszcz4,9 g
Węglowodany24 g
Błonnik pokarmowy2,9 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.