Dorsz w sosie bazyliowo - orzechowym (przepis)

Dorsz w sosie bazyliowo – orzechowym

Łatwe

  ,   ,   , , ,

Sierpień 23, 2018

Dorsz wydaje Ci się nudną rybą? Nie w tym wydaniu! 😁

Jeśli jeszcze nie jadłaś/ nie jadłeś domowego pesto, koniecznie musisz wypróbować ten przepis! Smak o niebo lepszy!!! I wtedy nawet białe ryby nie będą takie nudne. 🥰🥰🥰

Smacznego!

  • Przygotowanie: 25 min.
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Pesto:

bazylia świeża - cały krzaczek

czosnek - 1 ząbek - 3g

orzechy laskowe lub migdały - 2 małe garści - 50g

oliwa z oliwek - 2 kieliszki - 60ml

sól - szczypta

pieprz - szczypta

Pozostałe dodatki:

dorsz (filet) - 300g

bazylia suszona - szczypta

pomidorki koktajlowe - 8 sztuk - 160g

makaron pełnoziarnisty spaghetti - 3/4 garści - 120g

Sposób przygotowania:

Pesto:

1.Odetnij listki bazylii od krzaczka i opłucz je pod wodą.

2.Przełóż wszystkie składniki z sekcji "pesto" do blendera i zmiksuj całość na gładką masę.

Przełóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj całość na gładką masę

Danie:

1.Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj około 12 minut, od wrzątku).

2.Rybę opłucz, posyp suszoną bazylią, zawiń w papier do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut (175 st. C).

3.Pomidorki koktajlowe opłucz i pokrój na połówki.

4.Gotowy makaron wymieszaj z rybą, pomidorkami i pesto.

Gotowy makaron wymieszaj z rybą, pomidorkami i pesto

Wskazówki:

  • Gotowe pesto możesz przechowywać w lodówce bez obaw jeszcze przez 2 - 3 dni.

 

  • Jeśli obawiasz się o swój blender, orzechy możesz namoczyć we wrzątku przed zblendowaniem.
00:00

Wartości odżywcze

Energia775 kcal
Białko40,4 g
Tłuszcz40,5 g
Węglowodany50,0 g
Błonnik pokarmowy3,78 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

2 ocen

Damian

Sierpień 24, 2018

Super pomysł i przepiękna, czytelna strona!
Na pewno będę zaglądał 🙂

Kasia

Luty 5, 2019

Super, bardzo się cieszę i zapraszam po więcej!

Proszę podać adres imię oraz adres email.