Dyniowe placuszki z łososiem (przepis)

Dyniowe placuszki z łososiem

Średnie

  , , , , ,   , , ,   

Wrzesień 17, 2019

Wyglądając przez okno nie trudno dostrzec, że lato już minęło.😔 Jednakże, nie ma co się smucić, trzeba działać! A najlepiej z sezonowymi warzywami i owocami, gdyż obecnie mamy ich pod dostatkiem! 🍇🥦🍆

Obecnie możemy skorzystać z takich dobroci jak: gruszki, jabłka, figi, winogrona, a także bakłażan, dynia, kalafior, cukinia, buraki czy grzyby! 🍇🥦🥒🍆🍒 Tak więc, to świetny moment, aby przygotować domowe zapasy na zimę! Kto zabiera się do dzieła?

Wracając jednak do tematu, dla mnie królową jesieni jest dynia.🍂 🎃 🍂Surowa jest niskokaloryczna, gdyż zawiera zaledwie 26 kcal w 100g. Miąższ dyni dostarcza nam także znacznych ilości potasu i prowitaminy A. Jak dowodzą badania, 100g puree dyni (zaledwie ½ szklanki startej dyni) dostarcza: 1500 mikrogamrów luteiny i zeaksantyny, a także ponad 7000 mikrogramów alfa i beta karotenu (dla niezorientowanych to naprawdę dużo 😅) !

Z dyni zazwyczaj przygotowuję z rozgrzewający krem na kolację, ale nie tym razem! Dzisiaj w wersji z łososiem i serkiem wiejskim. Taka kompozycja pozwala na stworzenie posiłku, który jest źródłem znacznych ilości białka, węglowodanów złożonych i zdrowych, niezwykle cennych w okresie przeziębień, kwasów omega - 3.

A więc, smacznego i na zdrowie!

  • Przygotowanie: 40 min.
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Dynia - 1/3 sztuki (1,5 szklanki startej) - około 300g

Mąka pszenna pełnoziarnista - 2/3 szklanki - 120g

Płatki owsiane - 2/3 szklanki - 70g

Jaja kurze - 1 sztuka - 56g

Olej rzepakowy - 2 łyżki - 20g

Sól - do smaku

Pieprz - do smaku

Do podania:

Łosoś, wędzony - 1 opakowanie - 100g

Serek wiejski (lekki) - 10 łyżek - 200g

Natka pietruszki - 2 łyżeczki - 12g

Sposób przygotowania:

1.Piekarnik nagrzej do temperatury 175 st. C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2.Dynię umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

3.W dużej misce połącz ze sobą: mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, dynię, jajo, olej i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki

4.Z powstałej masy formułuj kotleciki wielkości pięści. Układaj je w niewielkich odstępach na blasze, lekko dociskając do podłoża. Gdy piekarnik się już nagrzeje, wstaw je do środka i piecz przez około 25 minut (tem. 175 st. C).

Z powstałej masy formułuj kotleciki

5.Gotowe placuszki podawaj z plastrami łososia i serkiem wiejskim. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp natką pietruszki.

Gotowe placuszki podawaj z plastrami łososia i serkiem wiejskim

Wskazówki:

  • Jeśli unikasz glutenu, to mąkę pszenną możesz wymienić na bezglutenową np. jaglaną, gryczaną lub kukurydzianą. 🌾

 

  • A tak na marginesie, czy wiesz, że w przepisach wegańskich dynia zastępuje jajka? 🎃🎃🎃

Około 60g puree z dyni zastępuje 1 jajko pod kątem zdolności zagęszczających i wiążących! Dzięki temu sprawdzi się świetnie do ciast, placków i muffinek. Także w tym przepisie można jajo kurze pominąć :).

00:00

Wartości odżywcze

Energia650 kcal
Białko41,8 g
Tłuszcz25,2 g
Węglowodany70,5 g
Błonnik pokarmowy7,5 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.