Faszerowane awokado (przepis)

Faszerowane awokado

Średnie

  , , , , ,   , ,   , , , , ,

Maj 4, 2020

Faszerowane awokado 🥑🥑🥑 to coś więcej, niż kanapki czy sałatka! To szansa na powiew świeżości i różnorodności w twojej diecie!😁

Awokado po prostu świetnie smakuje z dodatkiem chrupiącej tortilli, fasoli i soku z cytryny. A dla fanów meksykańskich 🇲🇽🇲🇽🇲🇽 smaków ważny będzie także dodatek kolendry. U mnie nieco bezpieczniejsza wersja, czyli pietruszka. 🌱🌱🌱

Taki posiłek może być zarówno śniadaniem, jeśli podzielisz porcję na pół, jak i obiadem (wtedy można także dodać ryż, najlepiej brązowy). Wszystko to kwestia odpowiedniego dobrania proporcji i zwiększenia składników. 🙂 Zwróć uwagę, że danie to dostarcza Ci wszystkich głównych makroskładników diety, tzn. białka, tłuszczów i węglowodanów. Gratis dostajemy także witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy i antyoksydanty.

Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak życzyć Ci smacznego! 😁

  • Przygotowanie: 25 min.
  • Ilość porcji: 1

Składniki

Miękkie awokado - 1 sztuka - 140 g;

kukurydza - 3 łyżeczki - 35 g;

dowolne warzywo z nasion roślin strączkowych (np. fasola, ciecierzyca), u mnie soja - 3 łyżeczki ugotowanej - 35 g;

sól - do smaku;

pieprz - do smaku;

wędzona papryka - szczypta;

sok z cytryny - 2 łyżeczki;

natka pietruszki lub kolendra - 2 - 3 łyżeczki;

tortilla pełnoziarnista (a w wersji bezglutenowej kukurydziana ze znakiem przekreślonego kłosa) - 2 sztuki.

Sposób przygotowania:

1.Umyj wszystkie warzywa.

Faszerowane awokado

2.Jeśli korzystasz z warzyw z puszki lub ze słoika (np. kukurydza, fasola) wypłucz je na sicie.

3.Jeśli korzystasz z suchych nasion roślin strączkowych, namocz je i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.*

4.Natkę pietruszki posiekaj, a pomidorki pokrój w kostkę.

5.Awokado przekrój na dwie równe połówki, wyrzuć pestkę i ostrożnie wydrąż środek.

Awokado faszerowane - krok po kroku

6.Miąższ awokado przełóż do miseczki i dodaj wszystkie pozostałe składniki (poza tortillą). Wymieszaj całość.

7.Zawartość miseczki podziel na dwie części i przełóż je w skórki awokado.

Zawartość miseczki podziel na dwie części

8.Tortillę pokrój na kilka mniejszych części, np. w kształcie trójkątów i wrzuć je do piekarnika lub opiekacza do chleba.

9.Faszerowane awokado zjedz z chrupiącą tortillą.

Wskazówki:

*Moczenie i gotowanie suchych nasion roślin strączkowych zajmuje dużo czasu. Z tego powodu warto dzień wcześniej zalać je wodą i zostawić na noc (na około 8 h), aby się dobrze wymoczyły. Następnie, w nowej porcji wody, ugotuj je do miękkości. Dobrym rozwiązaniem będzie także ugotowanie większej ilości na raz. Takie gotowe strączki możesz później dorzucić do potrawki, sałatki czy gulaszu w vege 🌱 wydaniu. Będzie to bardzo zdrowe źródło białka! 

* A jeśli poszukujesz przepisów na szybkie dania, wybierz nasiona z puszki i obficie wypłucz je pod bieżącą wodą.

  • Pamiętaj, aby wybrać miękkie awokado.
  • W wersji bezglutenowej wybierz tortillę kukurydzianą ze znakiem przekreślonego kłosa.
00:00

Wartości odżywcze

Energia628 kcal
Białko22,2 g
Tłuszcz34,6 g
Węglowodany56,9 g
Błonnik pokarmowy14,8 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.