Faszerowane wege papryki (przepis)

Faszerowane wege papryki

Łatwe

  , , , ,   ,   , , , , ,

Czerwiec 10, 2019

Czy ty także nie wiesz, co możesz lub co powinnaś jeść wieczorową porą? 🤔 A już zwłaszcza, jeśli jesteś wiecznie na diecie!

Okazuje się, że o tej porze dnia świetnie sprawdzają się faszerowane warzywa! Dania umiejętnie z nich skomponowane dostarczają dużej ilości białka i błonnika pokarmowego, które sprawiają, że jesteśmy syci na dłużej i nie podjadamy! 👏👏

Tak więc, mam dla ciebie wygodną i szybką propozycję! A mianowicie faszerowane papryki.🥗🥗🥗 Jest to danie wegetariańskie, niskokaloryczne i (klasycznie, jak to u mnie 😉 ) proste w wykonaniu! Ale popatrz też na wartość odżywczą na dole strony! Cóż to za piękna zawartość błonnika! Tak więc pozostaje tylko zakasać rękawy i wziąć się do pracy!

PS Przepis dobrze sprawdza się także na obiad. Łatwo można go odgrzać w pracy i nie ma ryzyka, że coś tam się rozleje. ❤️

Smacznego!

  • Ilość porcji: 2

Składniki

Papryka czerwona - 4 sztuki – około 900g

Kasza gryczana - 100g – 2/3 szklanki

Soczewica czerwona - 50g – ¼ - 1/3 szklanki

Ser mozzarella - 1,5 sztuki - 200g

Oliwki (czarne) – 2 garści - 60g

Olej - 2 łyżki - 20g

Czosnek - 3 ząbki - 12g

Sól - do smaku

Pieprz - do smaku

Bazylia - do smaku

Natka pietruszki - cała natka

Sposób przygotowania:

1.Wszystkie warzywa umyj.

Wszystkie warzywa umyj

2.Papryki przekrój na pół i wydrążyć gniazda nasienne lub odkrój górną ich część i również wydrąż gniazda nasienne.

Papryki przekrój na pół i wydrążyć gniazda nasienne

3.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

4.Kaszę i soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie ugotuj je we wrzątku (może być razem, czas gotowania to około 12 – 15 min).

Kaszę i soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie ugotuj je we wrzątku

5.Natkę pietruszki posiekaj.

6.Ser odcedź z zalewy i pokrój go w kostkę.

Ser odcedź z zalewy i pokrój go w kostkę

7.Oliwki przepłucz pod bieżącą wodą i pokrój je na plasterki.

8.Czosnek zgnieć nożem, obierz i przeciśnij przez praskę (ja z lenistwa pokroiłam go na plasterki, ale jednak lepiej smakuje jeśli bardziej się go rozdrobni).

9.Ugotowaną kasze i soczewicę przełóż do miski. Następnie dodaj posiekaną natkę, ser, olej, oliwki, sól, pieprz i bazylię. Całość wymieszaj.

10.Powstałym farszem wypełnij papryki i przełóż je na blachę do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika.

11.Całość piecz przez około 15 min w temperaturze 180°.

Wskazówki:

W wersji wegańskiej -> ser wymień na tofu lub użyj więcej soczewicy!

00:00

Wartości odżywcze

Energia831 kcal
Białko42,6 g
Tłuszcz40,6 g
Węglowodany88,5 g
Błonnik pokarmowy17,2 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.