Indyk w sosie teriyaki (przepis)

Indyk w sosie teriyaki

Łatwe

  , , , , ,   ,   , , , , ,

Październik 30, 2018

Ostatnio było o fitenssiakach i suplementach! 💊💊Dzisiaj więc posiłek dla prawdziwego fajtera!💪 Podejmujesz to wyzwanie?

Czy smaczne danie musi być nie zdrowe? Czy zdrowe danie musi być innowacyjne? Nie! Proste posiłki mogą być zarówno smaczne, jak i zdrowe!

Jeśli mi nie wierzysz, to rzucam Ci wyzwanie! Sam/sama się przekonaj i daj znać jak wyszło! ❤️

 

  • Przygotowanie: 40 min.
  • Ilość porcji: 2

Składniki

mięso z piersi indyka (bez skóry) - 300g

czosnek - 2 ząbki - 8g

olej rzepakowy - 2 łyżki - 20g

ryż brązowy - 1 torebka (1/2 szklanki) - 100g

pomidor - 1 sztuka - 170g

rukola - 2 garści - 40g

brokuł - 1/2 sztuki - 250g

Domowy sos teriyaki:

sos sojowy - 3 łyżki - 30g

ksylitol - 3 łyżeczki - 20g

ocet balsamiczny - 3 łyżeczki - 10g

imbir (świeży) - 2 plastry - 8g

Sposób przygotowania:

1.Na suchej patelni podpraż nerkowce.

2.Ryż ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (standardowo - od wrzątku, zajmuje to około 25 minut).

3.Indyka opłucz, pokrój w kostkę i odstaw na bok.

4.Na patelni rozgrzej olej, a następnie przełóż na nią mięso i duś je przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.

5.Czosnek pokrój na plasterki i dorzuć do zawartości patelni. Całość duś pod przykryciem przez około 8 - 10 min, co jakiś czas mieszając zawartość, aż mięso nie będzie surowe.

6.W międzyczasie przygotuj sos -> połącz ze sobą: świeżo starty imbir, sos sojowy, ksylitol i ocet balsamiczny.

7.Połowę gotowego sosu przelej na patelnię i całość pozostaw na ogniu na około 10 min (jeżeli mięso puściło sporo wody, należy je dodatkowo dosmażyć, aż do wyparowania nadmiaru płynu).

8.Brokuły opłucz, podziel na mniejsze części i gotuj je we wrzątku przez około 5 - 8 minut, tak aby go nie rozgotować.

9.Rukolę i pomidora opłucz. Pomidora pokrój na łódeczki.

10.Gotowe mięso podawaj z pomidorem, rukolą, brokułami i ryżem. Całość polej pozostałym sosem.

Gotowe mięso podawaj z pomidorem, rukolą, brokułami i ryżem

Wskazówki:

  • Ta potrawa doskonale sprawdzi się jako posiłek potreningowy, gdyż dostracza składników kluczowych w regeneracji po wysiłku, a także wpływających na prawidłowe funkcjonowanie. Należą do nich:
    • solidna porcji białka (ponad 43g!),
    • węglowodany (niezbędne do odbudowy glikogenu mięśniowego, skupiając się na tym elemencie, warto także bezpośrednio po treningu dodatkowo spożyć porcję owoców np. banana, aby przyspieszyć regenerację mięśni),
    • składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, cynk i miedź,
    • witaminy: E, C, niacyna i foliany.

 

  • To danie nadaje się do lunchboxa, gdyż dobrze smakuje także następnego dnia, po odgrzaniu!
00:00

Wartości odżywcze

Energia635 kcal
Białko43,8 g
Tłuszcz26,8 g
Węglowodany69,8 g
Błonnik pokarmowy20 g

Składniki mineralne

Magnez249,9 mg
Cynk4,9 mg
Miedź0,94 mg
Potas1991,7 mg

Witaminy

Foliany232,1 μg
Witamina E5,9 mg
Niacyna13,8 mg
Witamina C124,7 mg

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

4 ocen

Damian

Październik 30, 2018

Ekstra- łatwe i wydaje się smaczne. Muszę spróbować tego sosu 🙂 Kaloryczność oczywiście na dwie porcje?

Kasia

Październik 30, 2018

Nie, jest to już jedna porcja 🙂

Marta

Październik 31, 2018

Wczoraj spróbowałam na kolację, wyszło przepysznie! Na pewno jeszcze nie raz znajdzie się w moim menu 😉

Kasia

Listopad 1, 2018

Bardzo się cieszę Marta! <3

Proszę podać adres imię oraz adres email.