Lekki krem (z cukinii) na sycący obiad (przepis)

Lekki krem (z cukinii) na sycący obiad

Łatwe

  , , , , , , ,   , , , ,   , , , , ,

Sierpień 7, 2019

Temperatura za oknem znowu rośnie! 🥵 W związku z tym, w naszej diecie ponownie sprawdzą się lekkie dania bazujące na świeżych i sezonowych warzywach i owocach.  Dostarczają nam one dużej ilości wody, błonnika, witamin i składników mineralnych!

Dzisiaj postanowiłam skupić się na cukinii, gdyż obecnie jesteśmy w pełni sezonu "cukiniowego"! 🥒🥒🥒 Jest to warzywo niskokaloryczne, zasobne w wodę, zatem na upały sprawdzi się idealnie! 👌👌👌

O tej porze roku mamy dostęp do świeżej cukinii, być może nawet z własnego ogródka! ❤️ Możemy ją zjeść z jajecznicą, makaronem, nawet surową na kanapkach! Jednakże, chcąc cieszyć się jej smakiem także w inne pory roku, warto ją zamrozić. Wtedy (niestety) pozostaje nam tylko zupa krem, ponieważ cukinia (dzięki temu, że zawiera tak dużo wody) po rozmrożeniu traci swoją pierwotną postać. Tak więc dzisiejszy przepis przyda wam nie tylko teraz, ale także zimą!

Smacznego!

  • Przygotowanie: 40 min.
  • Ilość porcji: 3

Składniki

Cebula - 1 sztuka - 100g

Czosnek - 3 duże ząbki - 12g

Cukinia - 2 sztuki - około 600g

Seler (korzeniowy) - 1 sztuka (mała) - 150g

Pietruszka (korzeń) - 2 sztuki - 160g

Ziemniaki - 3 sztuki - 350g

Por - 1 sztuka - 140g

Szpinak - 2 garści - 50g

Olej rzepakowy - 3 łyżki - 30g

Woda - około 3 szklanek - 0,7l

Sól - do smaku

Pieprz - do smaku

Gałka muszkatołowa - do smaku

Do podania:

Pestki dyni

Razowe pieczywo

Koperek

Sposób przygotowania:

1.W dużym garnku rozgrzej olej.

W dużym garnku rozgrzej olej

2.Cebulę i czosnek umyj, obierz i posiekaj. Smaż je, na rozgrzanym oleju, do momentu, aż cebula się zazłoci.

3.Dokładnie umyj wszystkie, pozostałe warzywa.

4.Posiekaj pora i dodaj go do cebuli i czosnku. Smaż przez kilka minut.

5.Ziemniaki i pietruszkę (cienko) obierz ze skórki i pokrój je w kostkę. Dodaj do pozostałych warzyw, zalej całość wodą (powinna przykryć warzywa) i gotuj przez około 10 minut.

6.W tym czasie cukinię pokrój na plastry i razem ze szpinakiem (po tych 10 minutach) dorzuć do garnka.

7.Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

8.Gotuj wszystko do momentu wrzenia i następnie podgotuj jeszcze tyle, aby ziemniaki były dosyć miękkie. Kiedy ziemniaki będą gotowe, zblenduj całą zawartość.

9.Gotową zupę podaj z pestkami dyni, koperkiem i razowym pieczywem.

Wskazówki:

  • Jeśli twój krem jest zbyt rzadki, gotuj go nieco dłużej, aż odparujesz nadmiar wody.
00:00

Wartości odżywcze

Energia292 kcal
Białko9,3 g
Tłuszcz11,4 g
Węglowodany47,9 g
Błonnik pokarmowy11,9 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.