Makaron z łososiem i fasolką szparagową (przepis)

Makaron z łososiem i fasolką szparagową

Łatwe

  , , ,   ,   , , ,

Lipiec 16, 2019

Lipiec to czas nie tylko pysznych, sezonowych owoców🍓🍒🍑🍓🍒🍑, ale także i warzyw!🥦🥬🥒 Po szaleństwie szparagów i botwinki, przyszedł czas na fasolkę szparagową! Warto włączyć ją do swojego menu, gdyż jest zasobnym źródłem roślinnego białka, a także dostarcza znacznych ilości błonnika pokarmowego.

Dzisiejsza propozycja to przed wszystkim danie obiadowe (po zmniejszeniu porcji może to być także kolacja 🙂 ). Receptura zawiera w sobie dwie przeciętne porcje o wartości kalorycznej 577 kcal, z czego dużą część dostarczają super zdrowe jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe!

Smacznego!

  • Przygotowanie: 25 min.
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Łosoś - 2 filety - każdy po koło 150g

Makaron pełnoziarnisty spaghetti - około 2 porcje - 100g

Fasolka szparagowa - 2 garści - około 150g

Pomidor - 1,5 sztuka - 230g

Szpinak - 2 garści - 50g

Olej rzepakowy - 1 łyżka - 10g

Cebula biała - 1/2 sztuki - 50g

Czosnek - 2 małe ząbki - 6g

Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa - 6g

Sól - do smaku

Pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

1.Wszystkie warzywa i rybę dokładnie umyj.

Wszystkie warzywa i rybę dokładnie umyj

2.Zagotuj wodę na wrzątek (będziemy w niej gotować fasolkę i makaron).

3.Na patelni rozgrzej olej.

4.Czosnek i cebulę obierz ze skórki. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek na plasterki. Całość przełóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż przez kilka minut.

5.Odetnij końcówki fasolki szparagowej.

6.Fasolkę i makaron ugotuj we wrzącej wodzie al dente (czas gotowania fasolki to około 10 minut, a makaronu 8 - 12 minut).

7.Rybę pokrój w kostkę, przełóż na patelnię i smaż z każdej strony przez kilka minut.

8.Pomidory pokrój na łódeczki. Następnie, wraz ze szpinakiem, dodaj do zawartości patelni. Całość duś przez 3 - 4 minuty.

9.Na koniec, dodaj ugotowane: makaron i fasolkę, a także przyprawy. Wymieszaj wszystko i przełóż na talerz.

10.Gotowe danie podawaj skropione sokiem z cytryny.

Wskazówki:

  • Fasolkę i makaron możesz ugotować w jednym naczyniu. 🙂 Mniej do zmywania i oszczędzamy wodę! #ecolove ❤️ 🌍 ❤️
00:00

Wartości odżywcze

Energia577 kcal
Białko41,4 g
Tłuszcz26,7 g
Węglowodany47,4 g
Błonnik pokarmowy5,5 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.