Makaron z sosem z groszku (przepis)

Makaron z sosem z groszku, czyli jak przetrwać zimę będąc wiecznie na diecie

Łatwe

  ,   ,   , , ,

Styczeń 23, 2019

Okazuje się, że to najprostsze rozwiązania są najlepsze! Co powiesz na obiad do zrobienia w 20 - 25 minut? Postępując zgodnie z przepisem otrzymasz dwie porcje dania o wartości 450 kcal. Tak więc kolacja/obiad na dwa dni z głowy!

Może się wydawać, że w zimę nie ma co jeść. Faktycznie brakuje kolorowych, sezonowych warzyw i owoców. W tym szczególnym okresie, z pomocą przychodzą nam mrożonki! 🥦🍆🍓🍒

Są one dobrym wyborem dla wszystkich tych, którzy dbają o walory zdrowotne swojej diety! Dzięki przepisom prawnym do mrożonej, nieprzetworzone żywności (w tym warzyw i owoców) nie są dodawane żadne dodatki do żywności! Obecnie podczas mrożenia są wykorzystywane najnowocześniejsze metody produkcji i straty składników odżywczych są minimalne. Tak więc, nie pozostaje nic, tylko korzystać!

Smacznego! 🙂

  • Przygotowanie: 25 min.
  • Ilość porcji: 2

Składniki

mozzarella -1 kostka - 125g

groszek mrożony - 1,5 szklanki - 250g

makaron pszenny, razowy np. świderki - 1,5 szklanki (około 3/4 na 1 porcję) - 120g

czosnek - 2 - 3 ząbki - 10g

cebula dymka - 1 sztuka - 25g

oliwa - 1 łyżka - 10g

sól - do smaku np. 2 - 3 szczypty

pieprz - do smaku np. 2 - 3 szczypty

Do podania:

rukola - 2 garście - 50g

pomidorki koktajlowe - 10 sztuk - 100g

Sposób przygotowania:

1.Wodę zagotuj na wrzątek i ugotuj w niej makaron al dente (czas różny w zależności od rodzaju makaronu, w większości przypadków około 12 minut).

2.Czosnek i cebulę umyj, obierz i pokrój na plastry.

3.Zamrożony groszek wyjmij z lodówki i wrzuć na gorącą wodę. Gotuj go przez 5 minut, od ponownego zagotowania wody.

Zamrożony groszek wyjmij z lodówki i wrzuć na gorącą wodę

4.Ser odsącz z zalewy i pokrój na cienkie paski.

5.Ugotowany groszek wyjmij z wody i przełóż do misy blendera. Dodaj do niego czosnek, cebulę i przyprawy. Całość zblenduj na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody, do uzyskania pożądanej konsystencji.

Ugotowany groszek wyjmij z wody i przełóż do misy blendera

6.Umyj pomidorki i rukolę. Pomidorki możesz przekroić na połówki.

7.Ugotowany makaron przełóż na talerz, polej sosem i posyp serem. Na koniec dodaj rukolę i pomidorki.

Ugotowany makaron przełóż na talerz

Wskazówki:

  • Chcąc otrzymać danie bezglutenowe, wymień makaron pszenny na ryżowy lub gryczany!
  • Jeśli natomiast nie jesz nabiału, to ser mozzarella możesz wymienić na podpieczone tofu!
00:00

Wartości odżywcze

Energia455 kcal
Białko22,6 g
Tłuszcz18,6 g
Węglowodany49,85 g
Błonnik pokarmowy6,2 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.