Migdałowy koktajl z borówkami (przepis)

Migdałowy koktajl z borówkami

Łatwe

  ,   , , ,   , , , , , , ,

Sierpień 30, 2018

To, że borówki są super zdrowe, jest oczywiste. Zarówno świeże, jak i mrożone zawierają ponad 400mg polifenoli na 100g!

Antocyjany i proantocyjanidyny (polifenole najliczniejsze w borówkach) odgrywają ważną, ochronną rolę w procesach związanych z przyspieszonym starzeniem się, a także nasilonym stanem zapalnym (np. miażdżyca, RZS, choroba Hashimoto).

Tak więc wniosek jest jeden: dla zdrowia i urody należy jeść borówki! Korzystaj z nich póki jeszcze są!

Smacznego!

  • Przygotowanie: 7 min.
  • Ilość porcji: 2

Składniki

borówki - 1 szklanka - 140g

mleko migdałowe - 1 szklanka

banan - 1 sztuka - 120g

płatki migdałów - 3 łyżki - 30g

*opcjonalnie płatki owsiane - 3 łyżki - 30g

Sposób przygotowania:

1.Owoce opłucz pod wodą.

2.Banana obierz ze skórki.

3.Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.

Wszystkie składniki przełóż do blendera

Wskazówki:

  • Jeśli ten koktajl ma zastąpić twój posiłek np. drugie śniadanie lub podwieczorek, dodaj do niego 2 łyżki płatków np. owsianych lub otrąb.

 

  • Aby zachować smak lata, a także źródło bardzo cennych polifenoli, możesz swoje borówki zamrozić. Zgodnie z wynikami badań ten proces nie wypływa znacząco na zdolność antyoksydacyjną owoców!
00:00

Wartości odżywcze

Energia239 kcal
Białko4,9 g
Tłuszcz10,9 g
Węglowodany31,9 g
Błonnik pokarmowy3,9 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.