Pasta w stylu śródziemnomorskim (przepis)

Pasta w stylu śródziemnomorskim

Łatwe

  , ,   , , , , ,   , , , , , , ,

Styczeń 10, 2019

Ostatnio obserwujemy hype na żywność wegetariańską i wegańską. 🌱🌱🌱 Co na to dietetycy?

Powiem wam, że ten trend, jak niewiele mód żywieniowych, jest dobry! Nie mówiąc już o względach etycznych, to dieta wege (odpowiednio skomponowana!) jest po prostu zdrowa! ❤️❤️❤️

Jednak, rezygnacja z mięsa dla wielu z nas nie jest prosta. ;( Czy weganie i wegetarianie jedzą tylko jarmuż i tofu? Co w ogóle można jeść, żeby nie jeść w kółko tego samego? 🤔

Pasta z soczewicy będzie doskonałym rozwiązaniem do:

  • kanapek,
  • tortilli,
  • naleśników,
  • domowych nachosów,
  • maczania warzyw np. marchewki, selera czy kalarepy.

Główny składnik pasty, którą prezentuję wam w dzisiejszym przepisie to soczewica, która jest źródłem sporej ilości białka (w 100g soczewicy jest go aż 25g, a w piersi z indyka 19g!). Dzięki dodaniu do niej pieczywa (optymalnie razowego, na zakwasie 😉 ) ten przepis staje się źródłem pełnowartościowego białka (efekt uzupełniania się aminokwasów).

Smacznego!

  • Przygotowanie: 25 min.
  • Ilość porcji: 4

Składniki

soczewica czerwona (suche nasiona) - około 1/2 szklanki - 100g

oliwki czarne - 1/2 słoika - 50g

suszone pomidory (odsączone) - 3 sztuki - 45g

pieprz czarny - do smaku

mielona papryczka chilli - do smaku

oregano suszone - do smaku

sól biała - do smaku

Sposób przygotowania:

1.Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie zalać wrzątkiem i gotować około 20 minut. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę. Jeśli jednak tak się nie stało, nadmiar wody należy odsączyć.*

Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą

2.Do rozdrabniacza/sprawnego blendera wrzuć pomidory suszone, oliwki, ugotowaną soczewicę i przyprawy.

3.Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.**

Wskazówki:

*Czas gotowania soczewicy może być różny i zależy od ziaren. Starsze gotują się dłużej. Zazwyczaj wystarczy 10 - 15 minut, jednak, ponieważ robię pastę, chcę ją trochę rozgotować. (Polecana proporcja to -> woda : soczewica= 2:1)

** Jeśli twoja pasta jest zbyt gęsta lub twój blender nie ma odpowiedniej mocy możesz dodać do niej trochę oliwy lub wody - powinno pójść gładko.

00:00

Wartości odżywcze

Energia127 kcal
Białko7,2 g
Tłuszcz4,3 g
Węglowodany16,8 g
Błonnik pokarmowy3,0 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.