Pełnoziarniste ciasto z wiśniowo – kokosowe (Przepis)

Pełnoziarniste ciasto z wiśniowo – kokosowe, czyli jak świętować będąc wiecznie na diecie?

Łatwe

  ,   , , , ,   , , ,

Marzec 18, 2019

Kochani,

kilka dni temu miałam okazję świętować moje urodziny!🎂🎂🎂 A jak nam zazwyczaj kojarzy się ten dzień? Z szampanem i słodkościami?🍾🍰 A i owszem! Jednak będąc z jednej strony dietetykiem👩‍⚕️, a z drugiej wiecznie na diecie🐷, zawsze poszukuję zdrowych rozwiązań!

Tym razem padło na ciasto, które jest proste jak barszcz! Chcąc je przygotować wystarczy wrzucić składniki do miski i je wymieszać! Jest to zatem idealne rozwiązanie, jeśli szukasz szybkiego i prostego deseru, który wymaga minimalnego nakładu pracy. W końcu w urodziny się świętuje, a nie pracuje! 😁😁😁

Dzięki temu, że ciasto wiśniowo - kokosowe składa się z dobrych produktów spożywczych, może stanowić zamiennik twojego II śniadania lub podwieczorku! <3 <3

Smacznego!

 

  • Przygotowanie: 45 min.
  • Ilość porcji: 9

Składniki

Mąka pszenna (pełnoziarnista, typ 2000) - 1 i 1/3 szklanki - 170g*

Jaja kurze - 2 sztuki - 112g

Wiśnie bez pestek (mrożone) - 12 - 14 sztuk - 80g

Ksylitol - 3 - 4 łyżki - 45g

Olej rzepakowy - 4 łyżki - 40g

Wiórki kokosowe - 6 łyżek - 35g (1 do dekoracji)

Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka - 4g

Sposób przygotowania:

1.Piekarnik nagrzej do temperatury 175 st.C.

2.Prostokątną formę, o średnicy 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia.

3.W dużej misce wymieszaj: mąkę pszenną (pełnoziarnistą), wiórki kokosowe (zostaw 1 łyżkę do dekoracji), proszek do pieczenia, olej rzepakowy, ksylitol i jajka.

W dużej misce wymieszać mąkę pszenną (pełnoziarnistą), wiórki kokosowe

4.Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto następnie przelej do formy i (z uwagi na jego zwartą konsystencję) równomiernie rozprowadź widelcem.

5.Mrożone wiśnie przełóż do miseczki i wstaw je na 1,5 minuty do mikrofalówki lub w naczyniu do pieczenia na koło 3 - 5 minuty do rozgrzanego piekarnika.

6.Na wierzchu ciasta ułóż wiśnie.

7.Ciasto piecz przez około 40 min. w tem. 175 st. C.

8.Upieczone ciasto wyjmij i ostudź.

Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić

Wskazówki:

*W wersji bezglutenowej mąkę pszenną zamień na mąkę owsianą z odpowiednim certyfikatem. Pamiętaj także, aby użyć bezglutenowego proszku do pieczenia.

00:00

Wartości odżywcze

Energia163 kcal
Białko4,36 g
Tłuszcz8,45 g
Węglowodany19,48 g
Błonnik pokarmowy1,0 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.