Pełnoziarniste placuszki z warzywami - przepis

Pełnoziarniste placuszki z tego co zostało!

Łatwe

  , , , , , , , , , , ,   , , , , ,   , , , , ,

Marzec 18, 2020

Czy podczas robienia zakupów na koniec świata 🤯, koronawirusy i inne kataklizmy udało Ci się upolować włoszczyznę? A może planujesz na niedzielny obiad rosół 🍲? W końcu to tradycja w każdym polskim domu!

Zatem, spędzając nieco więcej czasu w domu, może masz ochotę coś ugotować? A co powiesz na danie w stylu „coś z niczego”? Obecnie żywności mamy pod dostatkiem, ale przygotowanie smacznego dania z tego co może wydawać się bezużyteczne, byłoby świetnym rozwiązaniem nie tylko jeśli żywność musielibyśmy zacząć oszczędzać, ale także pod kątem ekologicznym to bardzo dobry pomysł! 🌿🌿🌿

Zatem do dzieła! Moja propozycja to pełnoziarniste placuszki, które powstają z warzyw pozostałych po gotowaniu rosołu! Przygotowane zgodnie z tym przepisem są nie tylko bezglutenowe, ale i wegańskie!

Warto także wspomnieć, że mimo iż żywność nie uleczy nas z żadnego wirusa, to wyższe spożycie warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych pomoże nam dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które razem budują nasz układ odpornościowy. Teraz szczególnie warto o niego zadbać! 😊😊😊

PS Takie placuszki możesz przyrządzić właściwie z dowolnych warzyw. Zatem pamiętaj o tym przepisie, gdy będziesz sprzątać w lodówce!

  • Przygotowanie: 25 min.
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Włoszczyzna z rosołu – 1 porcja – np. 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, por;

siemię lniane – 2 łyżki – 20 g;

woda – 1/3 szklanki (do zalania nasion);

płatki owsiane górskie – ¾ szklanki – 80 g;

olej – 1 łyżka – 10 g;

lubczyk – do smaku*;

majeranek – do smaku*;

sól – do smaku*;

pieprz – do smaku*;

wędzona papryka – ½ łyżeczki;

czosnek – 2 ząbki – 8 g.

Sposób przygotowania:

1.Nagrzej piekarnik do temperatury 175 st. C.

2.Zagotuj wodę na wrzątek i zalej nią siemię lniane. Nasiona odstaw do napęcznienia na około 8 – 10 minut.

Zagotuj wodę na wrzątek i zalej nią siemię lniane

3.Wyjmij warzywa z rosołu i delikatnie odciśnij je na ręczniku papierowym.

Wyjmij warzywa z rosołu

4.W dużej misce rozdrobnij warzywa, dodaj płatki owsiane, olej i nasiona zalane wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

5.Całość dopraw. Właśnie w tym momencie będzie do tego najlepszy moment, kiedy możesz ocenić, jakich przypraw brakuje twojemu daniu.

W dużej misce rozdrobnij warzywa

6.Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

7.Z powstałej masy formułuj małe kotleciki wielkości pięści. Ułóż je na papierze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 – 20 minut.

Z powstałej masy formułuj małe kotleciki wielkości pięści

8.Świeżo wypieczone placuszki przełóż na talerz. Dodaj do nich ulubione warzywa, sery lub całość polej jogurtem**.

Pełnoziarniste placuszki z tego co zostało - przepis

Wskazówki:

*Przyprawy warto dodać na sam koniec formowania kotlecików, ponieważ to ile powinniśmy ich użyć, zależy od tego, jak esencjonalny był nasz rosół. W związku z tym, po spróbowaniu (jeszcze surowych) kotlecików bezpośrednio przed pieczeniem, będzie wiadomo ile i jakich przypraw należy dodać.

** Kotleciki te świetnie sprawdzą się podane z mozzarellą, świeżymi pomidorkami i bazylią.

*** Danie to nie jest dobrym wyborem u osób z cukrzycą, insulinoopornością, zespołem policystycznych jajników i innymi schorzeniami, które przebiegają z zaburzoną tolerancją glukozy. Niestety, długo gotowane warzywa mają wysoki indeks glikemiczny. Dodanie do nich tłuszczu np. pod postacią siemienia lnianego lub białka np. z sera, nieco obniża indeks glikemiczny dania.

**** W wersji bezglutenowej dania pamiętaj, aby wybrać płatki owsiane z certyfikatem przekreślonego zielonego kłosa.

***** Jeśli nie unikasz produktów odzwierzęcych to siemię lniane możesz zastąpić 1 jajkiem.

00:00

Wartości odżywcze

Energia338 kcal
Białko11,6 g
Tłuszcz13,0 g
Węglowodany48,5 g
Błonnik pokarmowy15,8 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.