Pieczona owsianka marchewkowa (przepis)

Pieczona owsianka marchewkowa

Łatwe

  ,   , , , ,   , , , , , , ,

Listopad 20, 2018

Wiem jak to jest. Rano na nic nie ma czasu, a każde dodatkowe 10 minut snu jest na wagę złota!💰 A co byście powiedzieli, jakbym dała wam to dodatkowe 10 minut? Czyż świat nie byłby najpiękniejszym miejscem na ziemi? ☀️

Tak więc, oto daruję wam poranne drzemki!🤗 Owsiankę z tego przepisu możesz na spokojnie przygotować wieczorem np. podczas relaksu z netflix & chill, a na poranek (i to nie jeden) masz pyszne śniadanie z głowy!

Powiedzmy sobie szczerze, nie ma lepszego rozwiązania na te chłodne poranki, niż owsianka marchewkowa z cynamonem! 🥕🥕

Jest to przepis całkowicie wegański i bez cukru! Aby mieć pewność, że jest także bezglutenowy, wybierz płatki owsiane z odpowiednim certyfikatem. 🏅

  • Przygotowanie: 50 min.
  • Ilość porcji: 4

Składniki

marchew - 2 sztuki (dosyć duże) - 100g

płatki owsiane - 1,5 szklanki - 240g

mleko spożywcze 2% tł. lub napój migdałowy - 1,5 szklanki - 340g

nasiona chia - 25g

orzechy włoskie - 50g

ksylitol - 30g

cynamon - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

1.Piekarnik nagrzać do tem. 175 st. C.

Piekarnik nagrzać do tem

2.Nasiona chia zalać wrzątkiem i odstawić na 10 – 15 minut.

3.Marchewki umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce.

4.Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.

5.W dużej misce wymieszać: posiekane orzechy, namoczone nasiona chia, płatki owsiane, mleko i startą marchewkę.

6.Do masy owsiankowej dodać cynamon i ksylitol. Następnie wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie.

7.Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać na nią owsiankową masę. Widelcem wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika.

8.Owsiankę piec w tem. 175 st. C przez 25 – 30 minut.

9.Po wypieczeniu owsiankę odstawić do wystygnięcia, a gdy trochę już przestygnie, delikatnie oddzielić ją od papieru i podzielić na odpowiednie porcje.

Po wypieczeniu owsiankę odstawić do wystygnięcia

Wskazówki:

  • Gotową owsiankę przed posiłkiem możesz podgrzać przez około 5 minut w piekarniku. Jednakże nie jest to konieczne, bo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno! 🙂
00:00

Wartości odżywcze

Energia405 kcal
Białko13,6 g
Tłuszcz15,8 g
Węglowodany54,3 g
Błonnik pokarmowy8,5 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.