Pieczona owsianka z masłem orzechowym (przepis)

Pieczona owsianka z masłem orzechowym

Łatwe

  , , , ,   , , ,   , ,

Sierpień 27, 2018

Jest to propozycja, który stanowi nie tylko pyszną przekąskę, ale także pełnowartościowy posiłek na śniadanie lub podwieczorek! ❤️

Dzięki obecności węglowodanów złożonych i solidnej porcji białka da Ci uczucie sytości na długie godziny i żadne wyzwanie dzisiejszego dnia nie będzie Ci straszne! 💪💪💪

A poza tym, kto nie kocha takich momentów, kiedy bycie na diecie jest tak smaczne, że aż nie chcesz przestać? 😁

  • Przygotowanie: 45 min.
  • Ilość porcji: 3

Składniki

mleko krowie 2% (bezlaktozy) - 0,5 szklanki - 130g

mieszanka owoców leśnych, mrożonych - 1 szklanka - 130g

płatki orkiszowe - 100g

otręby pszenne - 4 łyżki - 20g

jajo kurze - 1 sztuka

jogurt naturalny (bezlaktozy) - 2 łyżki - 40g

masło orzechowe - 2 łyżki - 40g

kakao - 1 łyżeczka - 5g

ksylitol - 3 łyżeczki - 21g

Sposób przygotowania:

1.Świeże owoce opłucz pod wodą. Jeśli używasz mrożonych, przełóż je do miseczki i wstaw do naczynia z ciepłą wodą. Pozostaw je tak na kilka minut, aż się rozpuszczą.

2.Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

3.Do dużej miski przełóż: płatki i otręby, kakao, ksylitol, mleko, jogurt, masło orzechowe, owoce i jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Do dużej miski przełóż

4.Przygotowaną masę przełóż do foremek i piecz przez około 35 minut w tem. 180 st. C.

5.Gotowe owsianki należy odstawić do ostygnięcia.

Gotowe owsianki należy odstawić do ostygnięcia

Wskazówki:

  • Aby otrzymać wersję całkowicie bezglutenową, wymień płatki i otręby, na ich owsianą wersję. Też się świetnie sprawdzają w tym przepisie. 🙂
  • Użyłam nabiału bezlaktozy, jeśli ty dobrze tolerujesz tradycyjny nabiał, możesz użyć zwykłe mleko i jogurt. W wersji wegańskiej wybierz mleko i jogurt migdałowy.
  • Aby ułatwić sobie wymieszanie wszystkich składników, mleko możesz lekko podgrzać.
  • Gotową owsiankę możesz zabrać ze sobą wszędzie! Dobrze smakuje zarówno jeszcze ciepła, po odgrzaniu w piekarniku/mikrofalówce, jak i na zimno.
00:00

Wartości odżywcze

Energia334 kcal
Białko14,2 g
Tłuszcz11,6 g
Węglowodany50,7 g
Błonnik pokarmowy4,84 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

3 ocen

Asia

Sierpień 28, 2018

Jogurty są bez laktozy, ponieważ procesy, którym są poddawane ten cukier rozkładają. To chwyt marketingowy. Warto, by dietetyk o tym wiedział… 😉

Ciekawe przepisy, ładne zdjęcia, ale w tekście bardzo dużo literówek.

Kasia

Sierpień 28, 2018

Asiu, cieszę się, że podobają Ci sie zdjęcia i przepisy! ☺️ Literówek staram unikać, ale no cóż, każdy może coś przeoczyć, na przyszłość przyłożę się jeszcze bardziej! Masz rację, że produkty mleczne fermentowane, takie jak np. jogurt powinny być naturalnie bezlaktozy, ze względu na bakterie dodane podczas produkcji, jednak obecnie do jogurtów często dodawane jest mleko w proszku, a więc skoncentrowana dawka laktozy. Także nie wiemy jakiej jakości są bakterie obecne w tym jogurcie. Ostatnio raport NIKu pokazał, że często nawet w probiotykami jest ich niewiele. Ja osobiście lepiej czuję się po tych bezlaktzowych. Mam nadzieję, że to nie placebo! 😅

Piotr

Sierpień 28, 2018

Zachęciły mnie piękne zdjęcia, więc spróbowałem. Nie zawiodłem się! Owsianka wchodzi do mojego menu śniadaniowego już na stałe, jest przepyszna 🙂

Proszę podać adres imię oraz adres email.