Pieczona potrawka z dynią (przepis)

Pieczona potrawka z dynią, czyli obiad na dwa dni w 30 minut!

Łatwe

  , , , ,   ,   , , ,

Listopad 14, 2018

Zalecenia na temat zdrowej diety są nieubłagane! Mówi się w nich o tym, że właściwy jadłospis powinien być zróżnicowany. Ale co właściwie oznacza zróżnicowany? 🤔

Jak się okazuje spożywanie różnych warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, mięsa, ryb, nabiału, orzechów i nasion nie wystarczy! 🥦🍉🍗🍼🌰🥜🍞🥒🥑

Aby twoja dieta była wystarczająco zróżnicowana, codziennie powinnaś jadać inny obiad. Czy ja się z tym zgadzam? Ależ oczywiście, że nie!😅 W moim uznaniu jest to całkowicie niepraktyczne! Kto ma czas codziennie gotować na obiad coś innego?

Uważam, że nawet jeśli, w tygodniu przed dwa dni będziesz spożywać rybę, przez dwa kolejne drób, a jeszcze przez dwa kolejne obiady wegetariańskie, to twój plan żywieniowy będzie bardziej zróżnicowany, niż większości Polaków, a także znacznej grupy dietetyków! 😎 W końcu najciemniej pod latarnią!

Przygotowując jeden posiłek na kilka dni, zadbaj o to by wybierać dobrze zbilansowane przepisy. Składniki z jakich korzystasz, powinny być różnorodne i bogate w składniki odżywcze. Zawsze pamiętaj także o sporej dawce warzyw i aromatycznych przypraw!

  • Przygotowanie: 30 min.
  • Ilość porcji: 2

Składniki

pierś z kurczaka (bez skóry) - 320g

dynia - 1/3 sztuki - 300g

szpinak - 2 garści - 70g

ser feta (o zawartości tłuszczu 12%) - 1/4 kostki - 60g

kasza gryczana - 1 woreczek - 100g

oliwa - 1 łyżka - 10g

sól - szczypta

pieprz - szczypta

cynamon - szczypta

kmin rzymski - szczypta

Sposób przygotowania:

1.Piekarnik nagrzej do tem. 175 st. C.

2.Kaszę gryczaną ugotuj we wrzątku, al dente (woda : kasza = 1 : 1, czas gotowania to zazwyczaj około 15 - 20 minut).

3.Mięso umyj, pokrój w kostkę i wyłóż na papierze do pieczenia, a następie piecz w piekarniku przez około 5 minut.

4.Umyj i obierz dynię. Następnie pokrój ją w kostkę średniej wielkości i przesyp na papier do pieczenia (na kurczaka). Całość piecz jeszcze przez 10 minut.

Umyj i obierz dynię

5.Ser pokrój w kostkę.

6.Szpinak opłucz i razem z serem, przesyp na dynię i kurczaka i całość piecz jeszcze przez 5 min.

Szpinak opłucz

7.Gotową kaszę gryczaną przesyp do miseczki, następnie dodaj zawartość piekarnika, przyprawy i olej. Całość wymieszaj i zjedz (oczywiście) ze smakiem!

Gotową kaszę gryczaną przesyp do miseczki, następnie dodaj zawartość piekarnika, przyprawy i olej

Wskazówki:

  • Świeżą dynię możesz bez obaw wymienić na mrożoną.
  • Jeśli nie jadasz produktów mlecznych, z tego przepisu możesz wyeliminować ser, gdyż nie jest konieczny.
00:00

Wartości odżywcze

Energia430 kcal
Białko38 g
Tłuszcz12 g
Węglowodany48 g
Błonnik pokarmowy8,5 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.