Zupa pomidorowa z ananasem (przepis)

Pomidorowa zupa na pożegnanie lata

Łatwe

  , , , , , , ,   ,   , , , , ,

Wrzesień 3, 2018

Czy właśnie skończyły Ci się wakacje? A może od dzisiaj będziesz tkwić w ogromnych korkach i już Cię to frustruje? Ja to rozumiem, bo mam tak samo 🙁 .

Tak więc, na otarcie łez, przygotowałam dla Ciebie słoneczne rozwiązanie 🌞🌞🌞. Mam nadzieję, że podczas jedzenia dzisiejszej kolacji, poczujesz się jak na wakacjach w gorącej Portugalii, Hiszpanii lub we Włoszech!

Oczywiście jak to zawsze u mnie, jest to przepis szybki i mam nadzieję pyszny! Po małych wymianach (patrz niżej) możesz go przygotować w wersji całkowicie bezglutenowej. Receptura także przyjazna dla wegan! 🌱🌱🌱

Smacznego!

  • Przygotowanie: 40 min.
  • Ilość porcji: 4

Składniki

pomidor świeży (optymalnie malinowy) - 2 sztuki - 320g

włoszczyzna (marchewka 3 sztuki, duża pietruszka, seler, por) - 1 opakowanie

cebula - 1/2 sztuki - 50g

czosnek - 3 ząbki - 12g

ciecierzyca - 350g - 2 szklanki

olej - 1 łyżka - 10g

ananas świeży - ½ szt, (z puszki - około 5 plastrów) - 200g

Przyprawy:

sól - szczypta

pieprz - szczypta

kurkuma - szczypta

ostra papryka - szczypta

Do podania:

grahamka 1 sztuka - około 100g

płatki migdałów - 4 łyżki - 40g

Sposób przygotowania:

1.Jeśli używasz suchej ciecierzycy zalej ją wrzątkiem i odstaw na około 4h. Po tym czasie zalej ją nową porcją wody i ugotuj al dente. Jeżeli używasz ciecierzycy ze słoika, przesyp ją na sitko i opłucz pod bieżącą wodą.

2.Wszystkie warzywa umyj.

3.Czosnek i cebulę obierz i pokrój na cienkie plastry.

4.W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek i cebulę.

5.Dokładnie wyszoruj włoszczyznę. Marchewki, seler i pietruszkę oskrob, możesz pokroić je na mniejsze części. Razem z porem wrzuć wszystko do garnka i zalej 1l wody. Doprowadź wywar do wrzenia, a gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 15 minut.

6.Ananasa obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Jeśli używasz ananasa z puszki (tak jak niestety ja), wypłucz go pod bieżącą wodą.

7.Pomidory pokrój na łódeczki.

8.Ananasa, pomidory i przyprawy dorzuć do gotujących się warzyw. Całość gotuj jeszcze przez około 8 - 10 minut.

9.Płatki migdałów podpraż na suchej patelni.

10.Bułkę grahamkę pokrój na kromki i włóż do opiekacza/piekarnika do czasu, aż będzie krucha.

11.Z gotowej zupy wyciągnij włoszczyznę. Na tym etapie możesz już ją podać w towarzystwie proponowanych dodatków, na przykład z płatkami migdałów i grzankami.

Wskazówki:

  • W opcji bez pszenicy/glutenu użyj innego pieczywa do przygotowania grzanek np. chleba jaglanego.

 

  • Jeśli zupa ma stanowić danie obiadowe przygotuj do niej ryż np. brązowy lub jaśminowy (ugotowany al dente).
00:00

Wartości odżywcze

Energia487 kcal
Białko24 g
Tłuszcz14 g
Węglowodany76 g
Błonnik pokarmowy9,5 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.