Prosta pasta śniadaniowa (przepis)

Prosta pasta śniadaniowa

Łatwe

  ,   , , , ,   , , , , , , ,

Sierpień 22, 2018

Masz ochotę na zdrowe i smaczne śniadanie, ale zawsze brakuje Ci na nie czasu? Żaden problem! 🥰

Pasta z dzisiejszego przepisu, przygotowana z samej ciecierzycy, pomidorów i bazylii, stanowi lekką propozycję na wakacyjne (i nie tylko 🙂 ) poranki! Przepis jest naturalnie bezglutenowy i wegański! 🌿🌿🌿

Pasta ta idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie! Do jego przygotowania potrzebujesz ciecierzycy z puszki lub suchych nasion namoczonych i ugotowanych dzień wcześniej, na przykład kiedy wieczorem kiedy relaksujesz się przy ulubionej książce lub serialu! 🙂

Smacznego!

  • Przygotowanie: 10 min.
  • Ilość porcji: 3

Składniki

ciecierzyca (ugotowana) - 3/4 szklanki - 160g

pomidor - 1 sztuka - 170g

czosnek - 1 ząbek - 3g

olej lniany - 2 łyżki - 20g

sól - 1 szczypta

bazylia - do smaku

pieprz - 1 szczypta

woda - 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

1.Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na noc do napęcznienia. Jeśli nie masz czasu, w wersji "turbo", zalej ją wrzątkiem i pozostaw na 4 godziny.

2.W nowej porcji wrzącej wody ugotuj ciecierzycę.

3.Umyj pomidora  i przełóż go do blendera.

4.Obierz czosnek i także przełóż do blendera.

5.Ugotowaną ciecierzycę, oliwę i przyprawy dodaj do pozostałych składników i zmiksuj wszystko na gładką pastę.

Ugotowaną ciecierzycę, oliwę i przyprawy dodaj do pozostałych składników i zmiksuj wszystko na gładką pastę

6.Gotową pastę podaj z ulubionym pieczywem.

Gotową pastę podaj z ulubionym pieczywem

Wskazówki:

  • Do tego przepisu najlepsze będą pomidory malinowe.
  • Jeśli nie masz czasu na moczenie i gotowanie nasion (lub po prostu o tym nie pamiętałaś/ nie pamiętałeś 🙂 ), możesz skorzystać z ciecierzycy w słoiku.  Pamiętaj tylko, o tym, żeby wypłukać ją na sitku, przed wrzuceniem do blendera.
  • Olej lniany w tym przepisie jest nie bez powodu - jest bardzo zdrowy  i może być spożywany wyłącznie na zimno! Jednak jeśli nie masz go w domu, możesz wymienić go na oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
00:00

Wartości odżywcze

Energia515 kcal
Białko20,5 g
Tłuszcz26,25 g
Węglowodany52,19 g
Błonnik pokarmowy2,67 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.