Prosty sposób na … danie wegańskie (przepis)

Prosty sposób na … danie wegańskie

Łatwe

  , , , , , , , , ,   ,   , , , , , , ,

Marzec 12, 2019

Dzisiejszy wpis poświęcam tym, dla których tematy wegańskiej kuchni są jeszcze obce, a z drugiej strony chcieliby trochę urozmaicić swoje "mięsne"🐷🐷🐷menu. Zapraszam!

Wśród przeciwników dań wegańskich przeważają dwie postawy:

  1. "jak posypiesz całość jarmużem, to łatwiej będzie wszystko wyrzucić do kosza" 😂😂😂,
  2. "tym się nie da najeść".

I co z tym fanem zrobić? Czy danie wegańskie może być nie tylko smaczne, ale także sycące?

A i owszem! Wcale nie potrzeba też wyszukiwać dziwnych i drogich składników. Zapoznanie się z kilkoma podstawowymi produktami, takimi jak tofu (fermentowana soja), wędzona papryka czy płatki drożdżowe, pozwoli nam na stworzenie wegańskiego rozwiązania na smaczny posiłek.

Chcąc także skonstruować danie wystarczająco sycące, warto zadbać o to, aby dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych (makro) składników odżywczych. Mowa tu o białku, węglowodanach złożonych i tłuszczu. O tym, jak skomponować wegański posiłek, piszę niżej. 🙂

----------------------------------

Także jeśli czujesz się trochę osłabiona po zimie, pamiętaj, że zanim pobiegniesz po mulitwitaminę (która i tak się słabo wchłania), cenne witaminy i składniki odżywcze możesz sobie dostarczyć odpowiednio zbilansowaną dietą. Przykładowo jedna,  średniej wielkości, papryka zawiera prawie 250mg witaminy C!

Także na zdrowie i smacznego!

PS Dzisiejszy przepis jest także naturalnie bezglutenowy 🙂

  • Przygotowanie: 40 min.
  • Ilość porcji: 2 - 3

Składniki

Tofu wędzone - 1 kostka - 180g

Papryka - 2 - 3 sztuki - po 170g

Cukinia - 1/3 sztuki - około 80g

Pieczarki - 6 - 7 sztuk - po 20g

Cebula biała - 1/2 sztuki - 50g

Czosnek - 2 - 3 ząbki - 9g

Olej rzepakowy - 2 łyżki - 20g

Przecier pomidorowy (passata) - 1 szklanka - 230g

Przyprawy:

Sól - 3 - 4 szczypty

Pieprz - 1/2 łyżeczki

Pieprz cayenne - 1/3 łyżeczki

Kurkuma - 1/2 łyżeczki

Papryka wędzona (słodka) - 1/3 łyżeczki

Oregano - 1 łyżeczka

Do podania:

Ryż brązowy - 1 torebka - 100g

Natka pietruszki - 1/2 pęczka

Nasiona słonecznika - 2 łyżki - 20g

Sposób przygotowania:

1.Ryż ugotuj al dente (od wrzącej wody), zazwyczaj zajmuje to około 25 minut.

2.Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Tofu odsącz z zalewy.

Prosty sposób na … danie wegańskie

3.Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój na cienkie paski.

4.W dużym garnku rozgrzej olej i przez kilka minut smaż cebulę. Gdy się zezłoci, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż całość przez kilka minut.

5.Tofu pokrój w kostkę i dorzuć do naczynia. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

6.Cukinię pokrój na plastry, a papryki pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa przerzuć do garnka i duś pod przykryciem przez około 15 minut.

Cukinię pokrój na plastry, a papryki pokrój w kostkę

7.Pieczarki obierz i pokrój na cienkie plastry. Gdy minie wspomniane wcześniej 15 minut, dodaj je do garnka i duś całość pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut.

8.W tym czasie danie zalej przecierem pomidorowym i dodaj przyprawy. Całość wymieszaj i duś jeszcze przez kilka minut.

W tym czasie danie zalej przecierem pomidorowym i dodaj przyprawy

9.Umyj i posiekaj natkę pietruszki.

10.Gotowe danie podawaj na ryżu, posypane natką pietruszki i nasionami słonecznika.

Gotowe danie podawaj na ryżu, posypane natką pietruszki i nasionami słonecznika

Wskazówki:

Źródłem białka w diecie wegańskiej będą przed wszystkim nasiona roślin strączkowych, takie jak soja, soczewica, ciecierzyca, fasola i groch. Umiejętnie połączone z produktami zbożowymi (makaronem, ryżem, pieczywem lub kaszą) dostarczą Ci odpowiednią ilość białka. Źródłem tego składnika są także orzechy np. nerkowce czy migdały!

Następnie, tłuszczu szukaj w płynnych olejach roślinnych, orzechach, nasionach i algach morskich. Dodanie tych produktów do posiłku, przedłuża odczuwanie uczucia sytości!

I na koniec węglowodany złożone. Dzięki temu, że są właśnie "złożone", uwalniają energię stopniowo i pozwalają zachować sytość na dłużej. Znajdziesz je w produktach ugotowanych al dente, takich jak: ryż, kasza i makaron. Ich źródłem jest także pieczywo razowe lub graham.

 

*Nasiona słonecznika przed podaniem możesz podprażyć na suchej patelni. Dzięki temu nabiorą delikatnie orzechowego smaku.

00:00

Wartości odżywcze

Energia544 kcal
Białko25,1 g
Tłuszcz23,1 g
Węglowodany67,7 g
Błonnik pokarmowy13,7 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.