Prosty sposób na krewetki! (krewetki w sosie pomidorowym)

Prosty sposób na krewetki!

Łatwe

  , , ,   ,   , , , , ,

Luty 13, 2019

Czy marzą Ci się owoce morza, ale nie wiesz jak się do nich zabrać? 🦑🦀🦞🐙 Dzisiaj prezentuję Ci prosty sposób na … krewetki!🦐🦐🦐 Są one dobrym źródłem białka, a także cynku i selenu. Ich niewątpliwą zaletą jest także ich wysoka dostępność, a także duża prostota przygotowania.

Jeśli to twój pierwszy raz z krewetkami, wybierz te już oprawione! Wymagają one co prawda jeszcze kilku zabiegów, ale zdecydowanie łatwiej się z nimi obejść.

Jak odpowiednio przygotować swoje krewetki?

Instrukcję jak je oprawić znajdziecie poniżej. Jeśli jednak jesteście wzrokowcami zapraszam na instagrama, gdzie umieściłam super prymitywny filmik, jak oprawić już teoretycznie "oprawione" krewetki.

  • Przygotowanie: 25 min.
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Krewetki mrożone (u mnie vannamei) – 20 sztuk – około 250g (1 opakowanie)

Ryż brązowy – 100g – 1 torbka

Cebula dymka – 1 sztuka – 25g

Czosnek – 2 ząbki – 8g

Oliwa z oliwek – 1 łyżka - 10g

Pomidory z puszki 300 – 400g – 1 puszka

Natka pietruszki – 1 mały pęczek

Sól – do smaku

Pieprz – do smaku

Suszona papryczka chili – do smaku

Sok z cytryny – 2 łyżki – 12g

Sposób przygotowania:

1.Ugotuj ryż al dente (proporcje wody do ryżu to 1:1, gotowanie trwa około 25 minut).

2.Mrożone krewetki przełóż do miski i zalej je ciepłą wodą, w celu przyspieszenia ich rozmrożenia.

Mrożone krewetki przełóż do miski i zalej je ciepłą wodą, w celu przyspieszenia ich rozmrożenia

3.Umyj czosnek i cebulę. Następnie obierz je ze skórki.

4.Rozgrzej patelnię i przelej na nią oliwę.

5.Cebulę pokrój w kostkę i przełóż na rozgrzaną patelnię, smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż do jej zezłocenia.

6.Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj na patelnię, smaż chwilę (co jakiś czas mieszając).

7.Oczyść swoje krewetki. Mimo, iż moje krewetki są już teoretycznie oprawione, zawsze samodzielnie je czyszczę, gdyż często pozostają w nich nieczystości. Instrukcja poniżej 🙂

8.Gotowe krewetki przełóż na patelnię i duś je kilka minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Gotowe krewetki przełóż na patelnię i duś je kilka minut pod przykryciem

9.Gdy krewetki nabiorą różowego koloru, zalej je pomidorami z puszki i dopraw przyprawami. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos osiągnie oczekiwaną przez Ciebie gęstość.

10.W tym czasie umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki.

W tym czasie umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki

11.Ugotowany ryż przełóż na talerz. Następnie polej go sosem z krewetkami, posyp natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.

Ugotowany ryż przełóż na talerz

Wskazówki:

Jak oprawić krewetki?

Zwróć uwagę na zewnętrzną linię grzbietu, nie powinno być tam żadnych zabrudzeń. Następne od strony grzbietu pociągnij pancerzyk w dół. Całość, razem z odnóżami, powinna łatwo odejść od tułowia. Jeśli chcesz być bardzo dokładna (lub dokładny 🙂 ), możesz wyciąć także ciemną żyłkę znajdującą się po spodniej stronie krewetek. Jednak widzę, że większość kucharzy i poradników do gotowania pomija ten etap. Na koniec lekko naciśnij ogonek i zsuń go z krewetek.

Gotowe! 💪

00:00

Wartości odżywcze

Energia349 kcal
Białko24,6 g
Tłuszcz7,9 g
Węglowodany50,9 g
Błonnik pokarmowy8,95 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.