fasolowa pasta kanapkowa (przepis)

Prosty sposób na śniadanie, czyli fasolowa pasta kanapkowa

Łatwe

  , , ,   , , , ,   , , , , , , ,

Marzec 27, 2019

Zgodnie z raportem Międzynarodowej Agencji Badań Nad Rakiem (IARC) na każde spożyte 50g przetworów mięsnych ryzyko nowotworów jelita grubego wzrasta o 18%. Mowa tu o częstym (codziennym) spożywaniu produktów takich jak: wędliny, kiełbaski, frankfurtki czy mniej popularnej w Polsce, suszonej wołowinie. 🥓🌭🥩🥓🌭🥩

Warto podkreślić, że 50g to naprawdę nie tak dużo. Biorąc pod uwagę, że przeciętnie plaster wędliny warzy od 15 do 25g, to ławo przekroczyć dawkę 50g. Pamiętajmy także, że 50g nie stanowi granicę bezpieczeństwa, gdyż substancje kancerogenne, obecne w tych produktach, mogą być także dostarczane z innymi produktami np. grillowanym/smażonym mięsem czy wędzoną rybą.

W związku z tym często słyszę pytane: co jeść na śniadanie? Skoro wędliny nie dobre, jajek też codziennie nie będę jeść, to co wybierać? 🤔

Dobrym rozwiązaniem są właśnie pasty warzywne. Wykorzystując nasiona roślin strączkowych, dostarczamy sobie białko roślinne i błonnik pokarmowy!

Jestem ich fanką, dlatego też, że można je wykorzystać zarówno na kanapki, jak i także jako przekąska do filmu lub na imprezę.

Inne moje propozycje past znajdziesz tutaj:

  1. Prosta pasta śniadaniowa
  2. Domowy hummus
  3. Pasta w stylu śródziemnomorskim
  4. Pasta z pieczonego dorsza z ziemniakami i koperkiem
  • Przygotowanie: 40 min.
  • Ilość porcji: 4

Składniki

Fasola (nasiona suche) – 1/3 – 1/4 szklanki - około 45g

Suszone pomidory – 7 sztuk – 50g

Bazylia (świeża) – duża garść

Oliwa z oliwek – 2 łyżki – 20g

Woda – 1/3 – ½ szklanki – 125 – 100g

Sól – do smaku

Pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

1.Nasiona fasoli zalej wodą i odstaw na noc lub (w wersji prawie expresowej) zalej wrzątkiem i odstaw na 2 godziny*.

Nasiona fasoli zalać wodą i odstawić na noc lub (w wersji prawie expressowej) zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny

2.Suszone pomidory zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.

3.Z krzaczka bazylii oberwij wystarczającą ilość listków i opłucz je.

Z krzaczka bazylii oberwać wystarczającą ilość listków i opłukać je

4.Namoczone nasiona fasoli gotuj we wrzącej wodzie przez 35 – 45 minut, aż będą wystarczająco miękkie.

5.Do misy blendera przełóż: ugotowaną fasolę, suszone pomidory, bazylię, sól, pieprz i oliwę. Rozpocznij blendowanie całości, co jakiś czas dolewając wodę (można wykorzystać tą po namaczaniu pomidorów). Pamiętaj, aby ilość wody dopasować indywidulanie do swojej pasty – dodawaj jej tyle, aż uzyskasz kremową konsystencję.

Do misy blendera przełożyć: ugotowaną fasolę, suszone pomidory, bazylię, sól, pieprz i oliwę

Wskazówki:

*Zalewając nasiona pamiętaj, aby wody było znaczniej więcej ponad poziom fasoli, gdyż w trakcie pęcznienia zwiększa ona swoją objętość prawie o 1/3.

  • Chcąc wykorzystać tę pastę na śniadanie, wypróbuj ją z grillowanym pieczywem i jajkiem w koszulce. Komponuje się idealnie <3
00:00

Wartości odżywcze

Energia69 kcal
Białko0,7 g
Tłuszcz6,2 g
Węglowodany2,31 g
Błonnik pokarmowy2,19 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.