Prosty sposób na kurczaka! (kurczak w pesto)

Prosty sposób na soczystego kurczaka!

Łatwe

  , , , , ,   ,   , , ,

Luty 6, 2019

Wiele osób narzeka, że ich kurczak jest suchy lub bez smaku! Czy można temu jakość zaradzić? Mam dla was kilka rozwiązań!

Po pierwsze, jak uniknąć jego przesuszenia?

Jeśli wybierasz pieczenie, to jestem z Ciebie dumna, gdyż jest to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania posiłków! 🙂 Może się jednak zdarzyć, że po wypieczeniu twój kurczak jest suchy jak wiór! Czasami smażenie także się tak kończy. Jak można temu zaradzić?

1.      Nie dodawaj soli na etapie surowego mięsa. Jej dodatek spowoduje większy wyciek soku komórkowego. Dodaj sól, na koniec gdy danie jest gotowe. Pamiętaj także, że jej nadmiar jest niezdrowy i podnosi poziom ciśnienia tętniczego.

2.      Piekąc mięso, szczelnie zawiń je w papier do pieczenia, odpowiednią folię lub rękaw. Ważne jest szczelne zawinięcie mięsa, gdyż to pozwoli na stałą cyrkulację wody pomiędzy mięsem i najbliższym środowiskiem.

3a.     Jeśli smażysz kurczaka na patelni, pamiętaj o jego odpowiednim przygotowaniu. Dokładnie go wypłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie ułóż na płaskiej powierzchni i wykrój ścięgna itp. Kolejno odrobinę go rozwałkuj, tak aby na całej długości charakteryzował się podobną grubością. Smaż go na dobrze rozgrzanym oleju lub dobrze rozgrzanej patelni beztłuszczowej, przez kilka minut z każdej strony. Gdy będzie już odpowiednio wysmażony, zdejmij go z patelni i pozwól mu ochłonąć przez kilka minut, dopiero po tym czasie przystąp do krojenia.

3b. Piekąc kurczaka w piekarniku, ustaw niższą temperaturę i dłuższy czas pieczenia. Niektórzy twierdzą nawet, że aby otrzymać soczyste mięso trzeba, go piec w temperaturze około 150 st. C i niższej. Jak zazwyczaj wybieram 175 stopni i piekę go około 25 minut.

Jak nadać mu nieco więcej smaku?

1.      Dopraw go obficie i odstaw na kilka minut. W tym celu możesz wykorzystać wszystkie znane Ci przyprawy świata! Liczy się smak i ich naturalny charakter! Do twojej dyspozycji są różne zioła np. oregano, rozmaryn, bazylia, kolendra, a także czosnek, cebula, miód, papryczka chili, wędzona papryka, kumin, kurkuma, imbir i cynamon. Aby mięso dobrze wchłonęło nowy smak, obficie obtocz je w przyprawach, przykryj ściereczką i odstaw (przynajmniej) na kilka minut (10 – 15) do lodówki.

2.      Dodaj warzywa! Piecz swojego kurczaka w towarzystwie czosnku, cebuli, a także cukinii, brokułów lub buraków. Pieczone warzywa także oddadzą trochę wody i nadadzą mięsu ciekawy aromat, zwłaszcza czosnek i cebula. Ja już nie piekę kurczaka samego, a zawsze w towarzystwie warzyw.

3.      Dodaj smaczny sos! Możliwości jest wiele. Dzisiaj proponuję Ci domowe pesto, które jest nieporównywalnie lepsze od sklepowego. Możesz także przygotować go z sosem pomidorowym (na kształt potrawki), z sosem z groszku czy z pastą curry.

  • Przygotowanie: 30 min.
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Pierś z kurczaka – około 240 – 300g – 2 średniej wielkości

Czosnek – 8g – 2 ząbki

Makaron razowy świderki – 90g – 1 szklanka

Szpinak (świeży) - 2 garści - 40 - 50g

Pomidorki koktajlowe - 10 sztuk - 200g

Sos:

Bazylia świeża – cały krzaczek

Czosnek – 4g – 1 ząbek

Migdały – 50g – 2 małe garści

Oliwa z oliwek – 60ml - 1,5 kieliszka

Sól – do smaku

Pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

1.Ugotuj makaron we wrzącej wodzie al dente. Czas gotowania może być różny, w zależności od tego, z jakiego makaronu korzystasz. Zazwyczaj jest to od 8 do 10 minut.

2.Przygotuj kurczaka tak jak opisano w punkcje 3a.

3.Połowa sukcesu podczas gotowania, gdy nie ma się na nic czasu, to odpowiednia organizacja działań! Podczas gotowania makaronu i smażenia kurczaka przygotuj pesto.

Podczas gotowania makaronu i smażenia kurczaka przygotuj pesto

Przygotuj pesto

1.Odetnij listki bazylii od krzaczka i opłucz je pod wodą.

2.Przełóż wszystkie potrzebne składniki (sekcja "sos" na liście składników) do blendera i zmiksuj całość na gładką masę.

3.Ugotowany makaron, wysmażonego kurczaka i pesto przełóż do miski. Wymieszaj wszystkie składniki.

Ugotowany makaron, wysmażonego kurczaka i pesto przełóż do miski

4.Gotowe danie posyp świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. W wersji mniej fitnesiarskiej, możesz także posypać danie parmezanem.

Wskazówki:

  • Jeśli w swojej diecie rezygnujesz z glutenu, zamień makaron pszenny na kukurydziany lub gryczany.

 

  • Jeśli nie jesz mięsa, kurczaka wymień na ugotowaną ciecierzycę! Świetnie sprawdzi się także dodatek (vege) parmezanu!
00:00

Wartości odżywcze

Energia693 kcal
Białko40,1 g
Tłuszcz40,5 g
Węglowodany43 g
Błonnik pokarmowy5,4 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.