Sałatka tabbouleh z granatem i fetą (przepis)

Sałatka tabbouleh z granatem i fetą, czyli orientalne smaki w twojej kuchni

Łatwe

  , , , , , ,   , , , ,   , , , , ,

Kwiecień 2, 2019

Kiedy pierwsze promienie wiosennego słońca zagoszczą na dobre, sezon sałatkowy uważam za otwarty!☀️☀️☀️ Biorąc pod uwagę, że najbliższe dni rysują się równie pięknie, co kilka ostatnich, zapraszam Cię na sałatkę! 🥗

Sałatka tabbouleh tradycyjnie składa się głównie z natki pietruszki. Czy przeraża Cię to, że na raz trzeba zjeść jej cały pęczek?

Jeśli jeszcze do tej pory nie przekonałaś się (lub swojego domownika) do natki, to wbrew pozorom taka terapia szokowa, gdzie natki jest tak dużo, może być najlepszym rozwiązaniem!🌱🌱🌱 Jest to za sprawą połączenia tych wszystkich składników razem w pyszne i pełnowartościowe danie!

Proponuję przyrządzić ten przepis na kolację lub szybki lunch!

Info dla osób #wiecznienadiecie:

  • jeśli starasz się jeść 2000 kcal dziennie, to proporcje przedstawione wyżej idealnie wpisują się w twoją kolację, gdyż stanowią 20% wartości energetycznej diety! Jeśli jednak jesz mniej, np. 1600 kcal, zmniejsz porcję sera i kaszy o połowę.

Smacznego!

  • Przygotowanie: 25 min.
  • Ilość porcji: 1

Składniki

Tradycyjna sałatka:

natka pietruszki – cały pęczek - około 40g

pomidor – ½ sztuki - 80g

czerwona cebula – ¼ sztuki

kolendra – 2 łyżki (lub do smaku)

mięta – 2 łyżki (lub do smaku)

sok z cytryny – 2 łyżki

oliwa - 1 łyżka - 10g

sól - do smaku

pieprz - do smaku

Ekstra dodatki:

komosa ryżowa (lub kasza jaglana) - 40g

ser feta - 1/4 kostki - 50g

granat - 1/2 sztuki - około 40g

Sposób przygotowania:

1.Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą i następnie ugotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu*.

Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą i następnie ugotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu

2.Ser feta pokrój w kostkę i odstaw na bok.

3.Umyj wszystkie zioła, warzywa i owoce.

4.Natkę, miętę i kolendrę posiekaj na drobno.

5.Cebulę obierz ze skórki i również posiekaj.

6.Pomidora pokrój w drobną kostkę.

7.Odpowiednią ilość granatu obierz ze skórki i wyłuskaj ziarenka.

8.Wszystkie składniki (ser, kaszę, warzywa i owoce) przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw przyprawami, polej oliwą i sokiem z cytryny.

Wskazówki:

*Komosę najlepiej ugotować we wrzącej wodzie. Czas gotowania to około 15 minut, a proporcje wody do komosy to 2:1.

00:00

Wartości odżywcze

Energia437 kcal
Białko19,2 g
Tłuszcz20,8 g
Węglowodany45 g
Błonnik pokarmowy7,84 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.