Sałatka z gruszką i kaszą orkiszową

Łatwe

  , , , , ,   , , , ,   , , , , ,

Wrzesień 10, 2019

Co zrobić gdy:

  • nie masz czasu na gotowanie,
  • nie chce Ci się gotować,
  • chcesz odżywiać się zdrowo?

SAŁATKĘ!

Dania takie jak sałatka mogą być jednym z największych niespodzianek w twojej kuchni. Stanowią idealne rozwiązanie, kiedy pod koniec tygodnia trzeba posprzątać lodówkę 😉. I tak było w moim przypadku!

Dawno, dawno temu, niemalże wieki temu, kupiłam kaszę orkiszową. Nie miałam pomysłu co z nią zrobić! 😅 Wczoraj przydała się idealnie!

Do tej szybkiej sałatki wykorzystałam też kurczaka, który się jeszcze "ostał". Na dnie szuflady znalazłam też suszone pomidory i szpinak. 🥗

Z gruszką również nie było problemu, jako że jesień to szczyt jej sezonu, jednakże jeśli akurat nie masz jej pod ręką (albo w najbliższym sklepie), to zamiast niej możesz użyć inny, dowolnie wybrany owoc, który akurat masz. Świetnie sprawdziłoby się jabłko, pomarańcza lub brzoskwinia. 🍏🍎🍊🍑

Jak się okazuje, zdrowa kuchnia może być nie tylko smaczna, ale i szybka. Dzisiaj zapraszam Cię na smaczną i sycącą sałatkę z kaszą w jesiennym klimacie. W tym przepisie korzystamy z lokalnych i sezonowych produktów, a także dostarczamy sobie sporej dawki witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. 🙌🙌🙌

Smacznego!

  • Przygotowanie: 35 min.
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Gruszka – 1 sztuka – 120g

Szpinak – 2 garście – 50g

Suszone pomidory – 10 sztuk – 70g

Filet z piersi kurczaka – 240g

Kasza orkiszowa – 2/3 szklanki - 100g

Czosnek – 1 ząbek – 3g

Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (do kurczaka) + 1 łyżka (do dressingu) – 5 + 10g

Miód – 1 łyżeczka – 7g

Sól – do smaku

Pieprz – do smaku

Zioła prowansalskie – do smaku

Sposób przygotowania:

1.Piekarnik nagrzej do temperatury 175 st. C.

2.Zagotuj wodę na wrzątek i ugotuj kaszę na sypko. Czas gotowania to 15 – 20 min we wrzątku, proporcje kaszy do wody to 1:2, czyli np. ½ szklanki kaszy na 1 szklankę wody.

3.Dokładnie umyj mięso, a także wszystkie warzywa i owoce.

4.Mięso osusz ręcznikiem papierowym, pokrój je na mniejsze części i ułóż na papierze do pieczenia.

5.Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Natrzyj nim mięso.

6.Mięso dopraw solą, pieprzem i ziołami, a na koniec skrop je oliwą z oliwek. Zawiń je w papier do pieczenia i piecz je przez 15 – 20 min w tem. 175 st. C (termoobieg).

7.Gruszkę pokrój w kostkę.

8.Suszone pomidory pokrój na cienkie paski.

9.Przygotuj dressing: połącz ze sobą oliwę, sól, pieprz, zioła i miód.

10.Gdy kasza się ugotuje, a mięso upiecze, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki (kasza, mięso, szpinak, gruszka, suszone pomidory) i całość polej dressingiem.

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki

Wskazówki:

  • Jeśli używasz suszonych pomidorów "nie w oleju", możesz zalać je wrzątkiem na około 5 - 10 minut, aby nadać im bardziej soczystego smaku.
00:00

Wartości odżywcze

Energia498 kcal
Białko34,4 g
Tłuszcz18,9 g
Węglowodany48,8 g
Błonnik pokarmowy2,6 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.