Makaron z łososiem w sosie pomidorowym (przepis)

Sana cucina italiana, czyli makaron z łososiem w sosie pomidorowym

Łatwe

  ,   ,   , , ,

Listopad 11, 2019

Nie ma co się dziwić, bycie #wiecznienadiecie jest niesamowicie trudnym zadaniem w kraju pasty i pizzy!  🇮🇹 🍝 🍕 🇮🇹

Jednakże ja się nie poddaję i lody z pizzą przeplatam nieco zdrowszymi daniami. 😆 Na przykład takimi, jakie prezentuję Wam poniżej. Jako, że wyszło ono z pod rąk samego Włocha 🇮🇹, myślę, że mogę je Wam polecić!

Danie jest zaskakująco proste i składa się z małej liczby składników, tak więc na pierwszy ogień nadaje się wręcz idealnie! A jako, że podstawą tego dania jest makaron, to zapraszam Was do wpisu na temat tego, jak go właściwie przygotować.

Smacznego!
Kasia

  • Przygotowanie: 25 min.
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Filet z łososia - 1 sztuka - 180 - 200 g,

Oliwa z oliwek - 1 łyżka - 10g

Passata pomidorowa - 3/4 szklanki - 200g

Świeży pomidor - 1 sztuka - 160g

Czosnek - 2 ząbki - 10g

Suszony koperek - 1 łyżeczka - 3g

Sól - do smaku

Pieprz - do smaku

Makaron pełnoziarnisty (suchy)- 1,5 szklanki - 140g

Sposób przygotowania:

1.Filet łososia dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Przygotuj pozostałe składniki.

Łososia dokładnie umyj pod bieżącą wodą

2.Jeszcze przed pokrojeniem ryby, ostrożnie pozbądź się ości pozostałych po filetowaniu (widoczne na zdjęciu). Na koniec odkrój kawałki mięsa od skóry i pokrój je w kostkę.

3.Wodę zagotuj na wrzątek i ugotuj makaron al dente (link do instrukcji w opisie).

Makaron z łososiem w sosie pomidorowym (przepis)

4.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.

5.Czosnek obierz ze skórki i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

6.Na rozgrzany tłuszcz, przełóż rybę wraz z czosnkiem. Całość smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż ryba przybierze całkowicie jasno różowy kolor.

Na rozgrzanej patelni usmaż rybę

7.Pomidora i natkę opłucz pod bieżąca wodą. Następnie pomidora pokrój w kostkę, a natkę posiekaj.

8.Na koniec smażenia ryby dodaj świeżego pomidora, przyprawy i zalej całość passatą pomidorową. Smaż przez 3 - 4 minuty.

9.Ugotowany makaron dokładnie odsącz z wody i przełóż na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na talerze.

10.Gotowe danie podawaj z natką pietruszki.

Gotowe danie podawać z natką pietruszki

Wskazówki:

W ramach odrobiny szaleństwa, danie możesz także posypać parmezanem! 🙂

00:00

Wartości odżywcze

Energia430 kcal
Białko29,5 g
Tłuszcz10,3 g
Węglowodany58,2 g
Błonnik pokarmowy10,6 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.