Sezonowa owsianka z pieczoną dynią i malinami (przepis)

Sezonowa owsianka z pieczoną dynią i malinami

Łatwe

  , , ,   , , , ,   , , ,

Październik 23, 2018

Kto już zmarzł? 🌬️ Ja dzisiaj tak! Nowy tydzień nas nie oszczędza i robi się coraz chłodniej! Zwłaszcza podczas poranków i wieczorami.

Aby się porządnie rozgrzać, zapraszam Cię na owsiankę z pieczoną dynią i malinami! 🔥🍓🎃. Po takim śniadaniu żadne wyzwania nie będą Ci straszne! 

To danie jest sezonowym rozwiązaniem, które (mam nadzieję) pozytywnie nastroi Cię na jesień! 🍂🍂🍂

  • Przygotowanie: 35 min.
  • Ilość porcji: 2

Składniki

płatki owsiane górskie – ¾ szklanki - 80g

dynia ¼ sztuki – 230g

maliny – 1 opakowanie - 200g

orzechy włoskie – 1 garść - 30g

cynamon – 1 łyżeczka

woda (do gotowania) - 1 szklanka

mleko krowie 2% lub mleko migdałowe – 1 szklanka (opcjonalnie)

miód (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1.Piekarnik nagrzej do tem. 200 st. C

2.Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę.

3.Na blasze do pieczenia wyłóż papier i przełóż na nią pokrojoną dynię.

4.Dynię piecz przez 20 minut w tem. 200 st. C.

5.Orzechy posiekaj.

6.Płatki owsiane zalej wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut (aż do zagotowania). Następnie przełóż je na sitko i odsącz nadmiar wody.

7.Maliny opłucz pod bieżącą wodą.

8.Na ostatnie 3 minut pieczenia dyni dodaj maliny.

9.Do miski przełóż ugotowane płatki owsiane, maliny, orzechy i dynię. Całość posyp cynamonem i wymieszaj.

Do miski przełóż ugotowane płatki owsiane, maliny, orzechy i dynię. Całość posyp cynamonem

Wskazówki:

  • Jeśli nie jesteś fanką owsianki w jej klasycznym wydaniu, na koniec zalej ją mlekiem lub jogurtem. Smakuje jeszcze lepiej!
  • Aby zaoszczędzić czas w godzinach porannych, dynię przygotuj wieczorem. Możesz ja obrać i pokroić w kostkę, a rano już tylko wrzucić gotową do piekarnika.
00:00

Wartości odżywcze

Energia374,5 kcal
Białko14 g
Tłuszcz14,9 g
Węglowodany58,8 g
Błonnik pokarmowy14,7 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.