Świąteczne pierniczki w wersji fit!

Łatwe

    , , ,   , ,

Grudzień 6, 2018

Co to za Boże Narodzenie, jak nie możesz jeść pierniczków!🎅🤶 Czy bycie na diecie, jest aż tak wymagające? 🤨 Niekoniecznie!

Postanowiłam przygotować recepturę, która sprawdzi się nie tylko dla świątecznych smakoszy, ale także tych którzy są #wiecznienadiecie lub chcą zadbać o swoje zdrowie.👩‍⚕️ Muszę przyznać, nie było łatwo! Ciasteczka bez masła? Internet nie zna takich rozwiązań! Tak więc zakasałam rękawy i ruszyłam do pracy! 👩‍🍳

Mimo, iż przepis oryginalnie powstał rok temu, to teraz prezentuję Wam jego nową, ulepszoną wersję! 😁 A więc, jeśli szukacie rozwiązania last - minute, to właśnie ono!  🎄🎄🎄

PS Jeśli po wypieczeniu twoje pierniczki będą zbyt twarde, należy włożyć je do pudełka z plastrami jabłka. Po kilku dniach powinny być już idealne do spożycia!

  • Przygotowanie: 1 godz. 30 min.
  • Ilość porcji: 20*

Składniki

mąka żytnia typ 1850 (graham) - 1,75 szklanki - 210g

mąka pszenna typ 2000 (razowa) - 2,5 szklanki - 325g

olej rzepakowy, rafinowany - 1/2 szklanki - 100g

żółtko jaja kurzego - 3 sztuki

miód - 1/2 szklanki - 160g

ksylitol - 3/4 szklanki - około 120g

mleko spożywcze bez laktozy 2% tł. lub migdałowe - 1/2 szklanki - 115g

cynamon (mielony) - 1,5 łyżeczki - 7g

kardamon (mielony) - 1 łyżeczka - 5g

goździki - 1 czubata łyżeczka - 4g

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka - 5g

Sposób przygotowania:

1.Piekarnik nagrzej do temperatury 175 st. C.

2.Goździki rozdrobnij na drobny pył. Możesz to zrobić w moździerzu, a jeśli go nie masz, zajrzyj do wskazówek.

3.W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki: obie mąki**, olej, żółtka jaja, miód, ksylitol, mleko, proszek do pieczenia i przyprawy.

4.Dobrze wymieszaj zawartość miski i powoli ugniataj ciasto, aż przyjmie oczekiwany wygląd.

powoli ugniataj ciasto

5.Gotowe ciasto podziel na mniejsze części, rozwałkuj i przy pomocy odpowiednich foremek wycinaj świąteczne kształty.

6.Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią surowe ciasteczka.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią surowe ciasteczka

7.Pierniczki piecz przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Wskazówki:

  • Jeśli nie dysponujesz takim wynalazkiem jak moździerz, nadal możesz rozdrobnić goździki domowym sposobem. Wystarczy, że wybraną ilość goździków przesypiesz do torebki foliowej lub śniadaniowej i zawiążesz, ją tak, aby w środku nie było powietrza. Następnie zawartość porządnie stłucz wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa i voilà!

 

  • Ciasteczka z tego przepisu świetnie smakują polane miodem, domowym lukrem lub czekoladą. Możesz je także podać z powidłami śliwkowymi!

 

* 1 porcja to około 50g ciasteczek.
** Pół szklanki mąki pszennej zostaw sobie na posypywanie zbyt lepkiego ciasta.

00:00

Wartości odżywcze

Energia181 kcal
Białko3,3 g
Tłuszcz6,64 g
Węglowodany28 g
Błonnik pokarmowy2,6 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.