Szarlotka (przepis)

Szarlotka

Średnie

  , ,     , ,

Październik 9, 2018

Szukasz słodkiego rozwiązania na jabłka? 🍎🍏🍎🍏  Mam dla Ciebie jedno! Szarlotka! Ta z mojego przepisu jest jest trochę inna, zdrowsza, niż jej klasyczna wersja, ale nadal ma pyszny domowy smak! ❤️

 

Ostatnio postanowiłam podjąć się wyzywania jakim jest dietetyczna szarlotka! Biorąc pod uwagę, że zależało mi na tym, aby to było prawdziwe ciasto, a nie jakaś "pseudo owsianka" lub inny dziwny wymysł, musiałam pójść na pewne kompromisy. Było nim masło. Niestety są takie sytuacje, w których masła nie da się uniknąć! To jest właśnie taka sytuacja! Ciasto ma być kruche i już 🙂

  • Przygotowanie: 1 godz. 30 min.
  • Ilość porcji: 6

Składniki

płatki owsiane górskie - 1,5 szklanki - 230g

ksylitol - 3 łyżki - 45g

masło (zimne) - 50g

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka - 3g

jajko - 1 sztuka - 56g

cynamon - 2 łyżeczki - 8g

jabłka - 9 małych sztuk (mogą być zarówno wiosenne, jak i u mnie te jesienne)* - 800g

Sposób przygotowania:

1.Masło pokrój na cienkie plastry.

2.Płatki owsiane zmiel na pył i przesyp je do miski.

3.Do miski z płatkami dodaj: proszek do pieczenia, masło, jajko i po połowie cynamonu i ksylitolu.

4.Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto.

5.Zagniecione ciasto włóż do lodówki na 15 minut.

6.W tym czasie umyj, obierz i pokrój jabłka na plasterki, jednocześnie pozbywając się gniazd nasiennych.

W tym czasie umyj, obierz i pokrój jabłka na plasterki, jednocześnie pozbywając się gniazd nasiennych

7.Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich wykorzystaj do wyklejenia spodu (krok 7), a drugą włóż do zamrażalnika na 15 minut.

8.Okrągła formę wyłóż papierem do pieczenia i pozostałą połową ciasta, tak aby utworzyła spód. Ciasto najlepiej pokroić na cienkie plasterki i wyklejać je palcami.

9.Na wierzch ułóż (mniej więcej) trzy warstwy z plasterków jabłka. Całość posyp pozostałym cynamonem i ksylitolem.

10.Zmrożone ciasto zetrzyj na tarce bezpośrednio na jabłka, tak aby utworzyło ono nieprzepuszczalną, wierzchnią warstwę.

11.Ciasto piecz przez 30 min w 180 st. C.

Ciasto piecz przez 30 min w 180 st. C

Wskazówki:

*Najlepsze jabłka do szarlotki to te, które są naturalnie słodkie np. Antonówka.

  • Płatki owsiane najłatwiej zmielić w zamykanym blenderze.

 

  • Etap zagniatania ciasta jest najtrudniejszy, ale zaufaj mi - jest wart wysiłku!

 

  • Przepis jest naturalnie bezglutenowy. Jeśli jednak chorujesz na celiakię, dla pełni bezpieczeństwa wybierz proszek do pieczenia i płatki oznaczone znakiem przekreślonego kłosa.
00:00

Wartości odżywcze

Energia288,5 kcal
Białko6,2 g
Tłuszcz10,0 g
Węglowodany51,4 g
Błonnik pokarmowy6,0 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.