Tradycyjny blok czekoladowy z malinami (przepis)

Tradycyjny blok czekoladowy, ale z malinami

Łatwe

  , , ,     , ,

Luty 25, 2019

Jak przygotowania do tłustego czwartku? U mnie pełną parą! Jednakże w tym roku mam jeszcze mniej czasu niż zazwyczaj, więc zrezygnowałam z pracochłonnych pączków i faworków. Za to postanowiłam na deser, który właściwie robi się sam! Na Litwie ciasto to nazywają „Leniuszek”, gdyż jego przygotowanie wymaga minimalnego zaangażowania z naszej strony! Takie przepisy to ja lubię! 👩‍🍳👩‍🍳👩‍🍳

Zdecydowanie nie jest to przepis „fit”. Postarałam się jednak, aby zaprezentować go Wam z trochę lepszymi składnikami. Po pierwsze ksylitol - świetnie sprawdza się w tym przepisie. Używamy go zamiast cukru, w proporcji 1:1.

Kyslitol, w przeciwieństwie do cukru, nie ulega fermentacji  w naszej jamie ustnej, dzięki czemu nie bierze udziału w rozwoju próchnicy. Ma też o prawie połowę mniej kalorii, niż tradycyjny cukier. 👍

Kolejna zamiana dotyczy tłuszczu. W wielu przepisach widnieje masło. Należy jednak pamiętać, że nie należy go podgrzewać do temperatury wyższej niż 135 st.C, gdyż powstaje rakotwórcza akroleina. 👎

Z tego względu, jeśli przygotowujesz jakieś danie, które będzie poddane wyższej temperaturze, bezpieczniej jest wybrać masło klarowane. Dzięki temu, że przeszło ono proces „oczyszczania” można je podgrzewać do temperatury nawet 235 st. C.

Pamiętaj jednak, że nadal masło jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które zdecydowanie nie są polecane w zdrowej diecie. Tak więc, aby twoje ❤️ pozostało zdrowe na długie czasy, wybieraj je do okazjonalnego spożycia.

  • Przygotowanie: 25 min.
  • Ilość porcji: 14

Składniki

Ksylitol (lub cukier) – 1 szklanka - 200g

Masło klarowane – 200g – ¾ opakowania

Woda – ½ szklanki - 125ml

Kakao (min. 16%) – 3 łyżki - 30g

Mleko w proszku (pełne) – 400g - prawie całe opakowanie

Herbatniki maślane – 80g – u mnie ¾ opakowania

Orzechy ziemne – 2 garści - 60g

Do podania:

Mrożone maliny

Sposób przygotowania:

1.Masło podgrzej na średnim ogniu i całkowicie je rozpuść.

2.Do roztopionego masła dodaj ksylitol/cukier, wodę i kakao. Całość wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się słodzika lub cukru. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok.

3.Jeśli twoje fistaszki są w łupinach, obierz je.

Jeśli twoje fistaszki są w łupinach, obierz je

4.Wybierz formę do pieczenia ciasta. Powinna być to tzw. „keksówka”. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

5.Do dużej miski wsyp: mleko w proszku, orzechy i połamane herbatniki. Całość wymieszaj.

Do dużej miski wsyp: mleko w proszku, orzechy i połamane herbatniki

6.Do miski z mlekiem i bakaliami przelej maślaną masę z garnuszka (może być jeszcze ciepła). Bardzo dokładnie wymieszaj całość i przeleją ja do formy do pieczenia.

7.Prawie gotowe ciasto przełóż do lodówki i schładzaj przez kilka godzin. Ciasto jest gotowe, gdy jest twarde po wyjęciu z lodówki.

Prawie gotowe ciasto przełóż do lodówki i schładzaj przez kilka godzin

8.Po 2 - 3 godzinach ciasto możesz wyjąć z lodówki i podać je z sosem malinowym. Smacznego!

Ciasto podaj z sosem malinowym

Wskazówki:

Tradycyjny blok czekoladowy jest, jak to deser, dosyć słodki! Aby nieco ożywić jego smak, proponuję, aby podać go w towarzystwie sosu malinowego.

Jak przygotować prosty sos malinowy?

Mrożone maliny zalej wrzątkiem (tak, aby woda ledwo przykryła owoce) i odstaw na 3 – 4 minuty. Następnie całość rozgnieć widelcem lub zblenduj blenderem.

Gotowe!

00:00

Wartości odżywcze

Energia361 kcal
Białko9,7 g
Tłuszcz24,9 g
Węglowodany31,5 g
Błonnik pokarmowy0,5 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.