Zapiekanka z bakłażanem i ziemniakami - przepis

Zapiekanka z bakłażanem

Średnie

  , , , , , , , , ,   ,   , , , ,

Lipiec 10, 2020

A może Włochy? Co prawda możemy się już tam osobiście wybrać, ale do kuchni zawsze mamy bliżej! 😁 Mnie kuchnia włoska zawsze zachwyca i niezwykle inspiruje. Z tej okazji, tęskniąc za podróżami, przygotowałam nieco bardziej dietetyczną wersję klasycznej Pargmigiany di melanzane.

Ta zapiekanka z bakłażanem w wersji tradycyjnej jest bardzo kaloryczna. Jednak, po kilku zmianach, także może się znaleźć w menu osoby będącej wiecznie na diecie!

Czy masz ochotę wyruszyć w kulinarną podróż do samego serca Włoch, nie ruszając się ze swojego mieszkania? Jeśli tak, to zapraszam do wypróbowania poniższego przepisu!

  • Przygotowanie: 1 godz.
  • Ilość porcji: 4

Składniki

Tofu wędzone – 2 opakowania – 350 g;

Bakłażan – 2 sztuki – 500 g;

Ziemniaki, wczesne – 6 – 8 małych – 360 g;

Pieczarki – ok. 7 sztuk - 140 g;

Pomidory w puszce – 1 szklanka – 230 g;

Ser mozzarella – 2 opakowania – 240 g;

Natka pietruszki – 2 – 3 łyżeczki – 10 g.

Przyprawy:

Oregano suszone – 1 – 2 łyżeczki;

Pieprz – 3 – 4 szczypty;

Wędzona papryka – 0,5 – 1 łyżeczka – ok. 4 g;

Ostra papryka (mielona) – do smaku (opcjonalnie);

Sól – do bakłażana.

Sposób przygotowania:

1.Formę wyłóż papierem do pieczenia.

2.Umyj wszystkie warzywa.

Zapiekanka z bakłażanem - krok po kroku

3.Bakłażana pokrój na cienkie plastry. Mogą to być one podłużne, jak w klasycznej Parmigiana di melanzane lub prostopadłe, tak jak u mnie.

Zapiekanka z bakłażanem

4.Pokrojonego bakłażana przełóż do miski i posyp solą. Następnie dociśnij czymś cięższym np. szklanym naczyniem i odstaw na około 30 - 45 min.

5.Piekarnik nagrzej do tem. 175 st. C.

6.Przygotuj spód zapiekanki. Jeśli używasz wczesnych ziemniaków, dokładnie je oczyść i pozostawiając je jeszcze w skórce, pokrój w kostkę. Jeśli używasz starszych ziemniaków, obierz je ze skórki i podgotuj, aż staną się delikatnie miękkie.

7.Wstępnie przygotowane ziemniaki ułóż na dnie formy do pieczenia.

Zapiekanka z bakłażanem i ziemniakami - krok 2

8.Pieczarki pokrój na cienkie paski i ułóż je na ziemniakach.

Pieczarki pokrój na cienkie paski

9.Pomidory przelej do miseczki, dodaj przyprawy (pieprz, orgegano, wędzona papryka) i wymieszaj.

10.Tofu i mozzarellę pokrój na cienkie plastry.

11.Natkę pietruszki posiekaj.

12.Gdy bakłażany będą już gotowe, wypłucz je pod bieżącą wodą i odciśnij z wody.

13.Na pieczarkach układaj plasterki tofu (tak jak na zdjęciu obok), a na nich plasterki bakłażana.

Na pieczarkach układaj plasterki tofu

14.Całość zalej pomidorami z puszki/świeżymi pomidorami/ passatą pomidorową.

Zalej pomidorami z puszki

15.Na górnej warstwie ułóż plasterki sera.

Ułóż plasterki sera

16.Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez 30 - 40 minut. Przed podaniem posyp ją natką pietruszki.

Zapiekanka z bakłażanem i ziemniakami - przepis (krok po kroku)

Wskazówki:

  • Jeśli jesz mięso, tofu możesz zamienić na mięso mielone np. z indyka.
  • Świetnym dodatkiem do tej zapiekanki będzie także wegański parmezan.
00:00

Wartości odżywcze

Energia391 kcal
Białko26,9 g
Tłuszcz17,6 g
Węglowodany35,4 g
Błonnik pokarmowy7,27 g

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.

0 ocen

Proszę podać adres imię oraz adres email.